Ajutorul de inmormantare se mareste cu 1000 ron

In anul 2019 ajutorul de inmormantare creste cu 1.000 de lei. Valoarea ajutorului de deces se va majora si anul acesta, astfel ca in 2019 va creste cu 1.000 de lei, un ajutor binevenit familiilor indoliate.

Decesul este un eveniment neprevazut care te va lua pe nepregatite nu doar din punct de vedere financiar, ci si raportat la tot ceea ce presupune ca si procedura acest eveniment trist. Probabil ca ati auzit de ajutorul de deces, un ajutor banesc suportat de bugetul asigurarilor sociale, de care persoanele asigurate sau pensionarii pot beneficia.

Desigur ca, in vederea intrarii in posesia acestui ajutor este nevoie de o serie de documente pe care va trebui sa le depuneti.

marire ajutor deces 2019   In ultimii ani, ajutorul de deces a suportat modficari una dintre acestea fiind ca nu mai este acordat salariatilor de catre angajator, ci direct de catre casele de pensii, alta fiind majorarea cuantumului, care s-a marit considerabil de la an la an.

Acest ajutor de deces este o suma de bani acordata in termen de 3 zile lucratoare persoanei interesate si la cererea acesteia, pentru decesul unui asigurat (salariat sau pensionar) sau a unui membru de familie al acestuia.

Ajutorul se achita, potrivit datelor ce se gasec pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), unei singure persoane, membru al familiei sau care poate dovedi prin acte ca a achitat toate  cheltuielile aparute in urma deceseului.

Casa Nationala de Pensii Publice precizeaza ca prin membru al familiei se intelege sot / sotie, copiii proprii / adoptati / aflati in plasament familial sau incredintati spre crestere si educare familiei si parintii / bunicii oricaruia dintre soti.

Copiii trebuie sa indeplineasca o conditie de varsta, si anume trebuie sa fie in varsta de maximum 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, dar fara sa depaseasca varsta de 26 de ani.

Ajutorul de inmormantare este o clauza si a contractului individual de munca, unde trebuie mentionata si valoarea acestui ajutor, pentru situatia in care un angajat are un deces in familie. Conform legii, suma respectiva nu este impozabila, atat in cazul angajatului, cat si in cazul altor persoane, daca clauzele din contractul de munca prevad acordarea acestuia.

La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile, in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2%, asupra fondului de salarii realizat anual, asa cum este prevazut in contractul de munca.

Banii pot fi ceruti in termen de 3 ani de la data decesului pe baza actelor justificative. Conform legii privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare :

a). de angajator, in cazul decesului angajatului, respectiv, al unui membru de familie al acestuia;

b). de institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

c). de casa teritoriala de pensii, respectiv, de casa de pensii sectoriala din Bucuresti, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului sau al unui membru de familie al acestora.

Pentru servicii funerare complete poti apela cu incredere la noi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.