Atunci când cineva apropiat moare toți cei apropiați resimt o durere profundă și o tristețe puternică. Fiecare om își manifestă durerea în felul său, deoarece impactul emoțional după deces este procesat în funcție de structura sufletească, mentală și emoțională a fiecăruia. Cel mai adesea, familia și prietenii aleg să poarte doliu în semn de respect pentru cei care au plecat.
Ce este doliul?
Doliul este procesul emoțional prin care trece o persoană atunci când pierde pe cineva drag. Pe perioada doliului familia îndurerată își exprimă tristețea, regretul și supărarea. Acesta este modul prin care cei îndoliați pot depăși și gestiona șocul emoțional provocat de moartea celui apropiat
Etapele doliului
Durerea cauzată de moartea cuiva drag determină apariția, din punct de vedere emoțional, a unor etape la sfârșitul cărora cei îndoliați pot regăsi liniștea și credința în renaștere și pace:
Negarea sau șocul inițial
Această etapă apare după aflarea veștii despre persoana decedată, cei apropiați pot să nu aibă nico reacție, se poate resimți ca o amorțeală. Este dificil de procesat rațional vestea, iar cei îndoliați pot avea nevoie de câteva momente pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Ulterior poate apărea procesul de negare, în care cei apropiați refuză să accepte că cel drag a plecat dintre ei.
Furia
În această etapă, unii oameni pot încerca să găsească vinovații responsabili pentru durerea sa și pentru moartea celui apropiat, pot a vina pe cei din jur, pe doctori sau chiar pe Dumnezeu. Psihologii atrag atenția că este o reacție perfect normală, deoarece acest tip de reacție ajută pe cel îndoliat să accepte situația așa cum este.
Conștientizarea pierderii
Acesta este momentul în care cei îndoliați realizează că aceasta este situația, că cel drag nu se mai întoarce. Poate fi o perioadă foarte grea psihic pentru mulți, perioadă în care au nevoie de suport emoțional, pentru a putea depăși situația.
Tristețea profundă
În această etapă se poate resimți trăirea propiu-zisă a piederii și se poate manifesta prin sentimente de nesiguranță, regret, tristețe și se plânge pierderea celui drag. Cei apropiați trebuie să ofere suport continuu celui îndoliat pentru a evita căderea în depresie.
Acceptarea
În această ultimă etapă, cei îndoliați încep să se obișnuiască cu situația și cu faptul că au pierdut pe cel drag, în care simt acceptare și pot găsi explicații logice, care conferă coerență acestei experiențe care apare în viața fiecărui om.
Doliul nu este doar o formă de exprimare a suferinței provocate de decesul cuiva drag, ci și un proces de vindecare și recuperare după o despărțire greu de acceptat, urmată ulterior de o etapă de renaștere interioară.
Cât ține doliul?
Biserica nu oferă recomandări legate de durata perioadei de doliu. Conform tradiției, pentru rudele de gradul întâi (soț, soție, copii sau părinți) se poate purta doliu un an de zile. Pentru alte persoane apropiate (cunoștințe și prieteni), doliul poate dura 40 de zile.
Cei mai mulți respectă doliul de 40 de zile, deoarece creștinii ortodocși cred că aceasta este o perioadă în care sufletul depășește judecata de apoi și astfel, cel plecat este ajutat să se ridice la ceruri unde își găsește odihna veșnică.
Care sunt principalele reguli și interdicții în timpul doliului?
Ritualul înmormântării și activitățile care trebuie realizate în prealabil sunt multe la număr și urmează pași stricți.
Iată care sunt regulile care trebuie respectate pe perioada de doliu (de minimum 40 de zile). Aceastea au caracter subiectiv, în funcție de sentimentele și emoțiile prin care trece cel îndoliat.
Privarea de la evenimente sociale sau momente de distracție
În perioada de doliu, familia se confruntă cu durere și tristețe, este perioada în care își ia răgaz timp să realizeze ceea ce tocmai s-a întâmplat. Este un moment propice pentru a stabili o conexiune spiritualăcu cel/ cea care tocmai s-a stins.
Participarea în cadrul evenimentelor sociale asociate cu distracția (precum botezuri, petreceri, nunți) nu este recomandată. Aceasta este etapa când cei îndoliați au nevoie să se liniștească, să omagieze cu respect pe celtrecut în neființă.
Dacă este vorba despre rude apropiate, este recomandat ca privarea de evenimente care presupun distracție să se prelungerască să până la un an de zile.
Pentru cei care au apropiați care se căsătoresc sau organizează o petrecere, aceștia pot duce un cadou, dar să nu rămănă pe parcursul desfășurării evenimentului.
Purtarea hainelor negre sau a celor închise la culoare
Purtarea hainelor negre nu este menționată în Biblie și nici biserica nu oferă recomandări de acest tip. Aceasta este o regulă păstrată prin tradiție și obiceiuri de fiecare generație, rămasă de la strămoși.
Regula a fost menționată din perioada reprezentanților din Imperiul Roman și regăsită apoi în Evul Mediu și în perioada Renașterii.
Probabil negrul era și este asociat cu sentimente de tristețe și suferință. Cel care poartă negru atrage atenția asupra faptului că traversează o perioadă încărcată.
Negrul nu este singura culoare purtată în perioade de doliu, poate fi orice culoare închisă la culoare.
Cel care poate decide cel mai bine legat de felul în care se îmbracă în perioada de doliu este cel îndurerat, în funcție de cum simte și cum procesează emoțiile prin care trece.
Interzicerea bărbieritului
Bărbații exprimă doliul și prin evitarea bărbieritului timp de 40 de zile, în funcție de ceea ce simte respectivul, perioada poate fi prelungită. Este cea mai întâlnită formă de exprimare a doliului în cazul bărbaților.
În intervalul de 40 de zile este important ca cei îndoliați să-și formeze o imagine pozitivă despre cel care a decedat, să exprime sentimentele de tristețe, dar să și evite extremele, precum furia, dacă au avut o relație tensionată cu cel plecat.
Ce este important în perioada de doliu?
De reținut, în perioada de doliu, pe lângă suportul celor dragi, cel îndurerat, se poate întreba cum poate face să depășească acel moment.
Pentru cei care trec prin astfel de situații, iată câteva sugestii (în plus față de respectarea regulilor tradiției) care ajută la o mai bună gestionare a emoțiilor și o traversare cu mai multă liniște a perioadei de doliu:
- Acceptă sprijinul celor apropiați (mâncare gătită, ieșiri la plimbare, discuții care să te liniștească) și menține relațiile cu prietenii.
- Apelează la un terapeut dacă durerea prin care treci este foarte puternică și nu o poți procesa singur.
- Evită lipsa de comunicare, vorbește despre moartea persoanei dragi și împărtășește cu cei apropiați ceea ce simți.
- Pregătește-te emoțional dacă ai o persoană apropiată bolnavă grav, pentru a depăși mai ușor șocul inițial.
- Ai grijă de tine, de sănătate, de felul în care te alimentezi în perioada de doliu pentru a face față situației.