Ce este un epitaf?

Un articol despre Epitaf – care este rolul si importanta acestuia.

Epitaful este o inscriptie pentru pietrele mortuare, reprezentata adesea printr-un text scurt, care sa aiba legatura cu personalitatea persoanei decedate sau care sa descrie trairile, gandurile acesteia.

cuce in cimitir

Aceasta practica isi are originile intr-un trecut indepartat, considerandu-se ca prima scriere pe pietre apartine acestui motiv si eveniment – inmormantarea.

Originea epitafului si evolutia sa de-a lungul timpului

„Epitaf” este un cuvant care isi are originea in limba greaca, fiind format din „επι” care semnifica „pe, deasupra”, si „ταφος,ου”, care semnifica „mormant”.

De-a lungul timpului, cuvantul acesta a purtat alte semnificatii si a evoluat in alte cuvinte tot din sfera semantica mortuara: ritualul funebru, prohodul Domnului, panza baldachinului (un acoperamant al Sf. Mese) si dvera sau perdeaua Sf. Usi. Cele din urma obiecte religioase erau denumite „epitafe” in momentul in care era brodata pe acestea icoana punerii trupului Domnului in mormant.

De mii de ani, epitaful a fost o parte importanta a unui ritual de inmormantare. Inainte de dezvoltarea primei limbi scrise, instrumentele de baza, cum ar fi pietrele, erau folosite pentru a marca mormantul. Potrivit savantului James K. Crissman, inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit pietre cu varf ascutit pentru a marca initialele mortilor pe o alta piatra (piatra funerara). Acesta a fost modul in care primele societati umane au folosit orice forma de limbaj pentru a se exprima atunci cand si-au dezvoltat capacitatea de a folosi limbajul simbolic.

Dovezile arheologice arata ca memorialele reprezentau o parte semnificativa a societatilor antice precum grecii, romanii si egiptenii. Grecii au avut multe moduri prin care marcau locul persoanei decedate, locul mormantului prin folosirea de placi dreptunghiulare, coloane rotunde, constructii din piatra, vase de marmura, recipiente pentru ramasite, sarcofage (sicrie de piatra) si multe altele pentru a comemora mortii.

Care este rolul unui epitaf?

In functie de mediul cultural din care provine o persoana, un epitaf poate lua mai multe forme, de la scripturi biblice sau religioase pana la replici pline de umor ale comediantilor.
Fiecare are propriul mod de a trai si cu siguranta are o poveste interesanta de spus. Viata poate fi foarte confuza, deoarece intotdeauna vor exista intrebari fara raspuns, dar cel mai important este sa experimentam evenimente fericite, sa iubim si sa cunoastem sentimentul placut pe care-l ofera prietenia. Un lucru de care toata lumea trebuie sa fie constienta este ca toate aceste lucruri se vor sfarsi la un moment dat.

Tristete, durere, melancolie – acestea sunt cateva dintre lucrurile pe care oamenii nu vor sa le experimenteze, dar aceste experiente fac parte din viata. Acesta este motivul pentru care oamenii scriu carti, compun scrisori, fac schimb de cadouri simbolice, pregatesc discursuri, cladesc monumente si statui sau scriu epitafuri pe pietrele lor funerare.

oti vor sa fie amintiti de oamenii pe care ii iubesc si pe care ii pretuiesc in viata.
Pentru ca o persoana nu moare cu adevarat in momentul in care inceteaza din viata, ci moare atunci cand nimeni nu-si mai aminteste de aceasta. Acesta este cel mai de seama rol al epitafului, de a nu permite timpului sa stearga numele si trairile persoanei decedate din amintirea celor dragi. De a le aduce o forma de refugiu celor indurerati.

Prin urmare, epitaful are o importanta majora si este o parte componenta esentiala a pietrei mortuare cu rolul de a mentine vie imaginea persoanei decedate pentru cei dragi.

Follow funeralii:

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *