Ce este un necrolog?

lumanare
lumanare

Rolul necrologului in prezent si impactul sau

Moartea unei persoane dragi este un eveniment care nu poate sa fie oprit si care este ireversibil. Durerea resimtita in momentele in care te separi pentru totdeauna de ea este nemarginita si neputinta este un sentiment care pune adesea stapanire pe noi.

In mod paradoxal, moartea face parte din viata. De fapt, viata nu ar mai putea fi vazuta in felul in care o vedem in prezent daca nu ar exista moartea. Si, ca orice eveniment important, s-au format in jurul acestuia traditii, obiceiuri de o uriasa insemnatate. Scopul acestor traditii este de a ajuta mai mult familia sau apropiatii decedatului sa faca fata mai bine socului unei pierderi atat de mari.

In ajutorul acestora vine si necrologul, care are un impact mare atat pentru familia si apropiatii persoanei decedate, cat si pentru celelalte persoane care il citesc, amintindu-si de efemeritatea vietii.

Ce este un necrolog?

Necrologul isi are originea in grecescul nekrós, care semnifica mort si logos, care semnifica discurs, cuvantare.

Asadar, necrologul este un discurs sau o cuvantare cu caracter funebru in care se scot in evidenta calitatile si valorile persoanei decedate recent. In momentul in care aceste cuvantari capata un grad ridicat de exagerare, necrologul devine panegiric, care face referire la discursurile tinute de romani si de greci, in care actul de a elogia faptele de curaj ale persoanelor decedate era maret. Si cum oratoria s-a nascut in Roma

Antica si Grecia Antica, persoanele care traiau in acea perioada aveau o afinitate si o inclinatie catre discursurile pline de emfaza.
Tot in aceeasi maniera, grecii si romanii antici isi aratau pretuirea fata de un oras care insemna ceva pentru ei sau pentru o persoana importanta.
In religie exista si un „parinte” al necrologului, Sfantul Grigorie Teologul, cel care a manifestat primele cuvantari de acest gen si care i-a dat importanta pe care o are si astazi.

Care este rolul scrierii unui necrolog?

Rolul necrologului este cel de consolare. Consolare fata de persoanele dragi care au suferit o pierdere importanta in viata lor, pierderea unei rude, unui membru al familiei, unei persoane iubite. Cand ne gandim la faptele persoanei decedate, la calitatile si la impactul pozitiv pe care l-a adus in viata noastra, ne mai alinam din durere si suferinta.

Un necrolog care-si are originile in Antichitate este chiar al Sfantului Grigorie Teologul pentru moartea surorii sale, Gorgonia, un lucru iesit din comun la acea vreme, prin care acesta si-a manifestat toata iubirea si durerea.

Pe langa rolul sau de alinare, necrologul are si rolul de a informa o anumita comunitate despre moartea unei persoane dragi. Se pot mentiona date despre persoana decedata, dar si motivul mortii sale (boala, accident etc). Acestea pot fi publicate si in ziare, avand caracter jurnalistic si sunt incadrate intr-un chenar negru, ceea ce care semnifica doliul.

Prin urmare, in zilele noastre, desi nu mai este la fel de des folosit ca inainte, necrologul are o importanta uriasa pentru cei care sufera pierderea unei persoane dragi, avand rolul de alinare, de consolare, dar si de a face cunoscuta viata persoanei decedate cu experientele, statutul si faptele savarsite.

Follow funeralii:

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *