Obiecte funerare necesare la slujba inmormantarii ortodoxe: sa stim din timp ce ne trebuie atunci cand are loc o inmormantare.
Moartea unei persoane este un eveniment neasteptat pe care cu totii dorim sa il evitam. Cand insa, acest eveniment are loc, ne revine datoria de a contacta preotul pentru ca acesta sa se ocupe de toate demersurile legate de inmormantare si de slujba pomenire.

Cu cateva zile inainte de inmormantare, preotul este asteptat de catre familia decedatului la acesta acasa pentru a efectua slujba „Stalpilor”, aceasta fiind o rugaciune pentru sufletul celui trecut in nefiinta. In vederea efectuarii acestei slujbe, se pregateste cadelnita in care pune carbune si tamaie, coliva, un pahar cu vin pe care preotul sa le binecuvanteze cand va veni momentul.
Desigur ca nu trebuie sa lipseasca coliva care este realizata din grau fiert si indulcita cu miere, avand in compozitia sa dulciuri ce se spune ca reprezinta virtutile persoanei decedate pomenite.
Toiagul nu poate lipsi de la inmormantare, trebuind a fi asezat pe pieptul persoanei decedate, pe intreaga durata in care preotul savarseste slujba. La orice inmormantare exista convoi mortuar se va derula in urmatoarea ordine: in frunte o persoana credincioasa ce poarta crucea pentru capataiul mortului; apoi cei care poarta coliva, cei cu vinul, apoi cei cu pomul cu daruri pentru saraci, persoanele cu coroanele, cei care poarta sfesnicele, cantaretul bisericii si preotul, masina cu sicriul, familia decedatului si restul persoanelor.
Cei din familie si persoanele prezente saruta icoana ce a fost pusa pe pieptul mortului, iar rudele, fie mana, fie fata decedatului, aceasta fiind sarutarea de ramas bun.

Coliva, colacul, vinul si capetele pentru biserica
Coliva, colacul, vinul si capetele se aduc in biserica si raman acolo pe durata intregii slujbe de inmormantare. In toate acestea se vor pune lumanari ce se vor aprinde si vor arde la slujba. Coroanele si pomul vor fi lasate afara la usa bisericii. Barbatii vor intra in biserica cu capul descoperit.
Cat despre toiag, acea lumanare spiralata, precum si icoana aflata pe pieptul persoanei decedate se vor lua acasa de familie, urmand a le folosi la slujba de pomenire de 40 de zile. Persoanele venite la inmormantare vor aduce coroane cu flori si jerbe drept condoleante, iar acestea vor fi depuse peste groapa dup ace sicriul va fi acoperit de gropar.
Florile simbolizeaza puritatea raiului, acesta reprezentand locul in care familia doreste ca sufletul persoanei decedate sa ajunga.
Pomul cu scaritele, prosop, fructele si bomboanele, pupezele (mici colaci in forme diverse), cana de apa se vor da la cimitir la fiecare participant la inmormantare. Acesta este insa doar un obicei. In multe alte zone, pomul este reprezentat de o creanga sau mai multe crengi la numar, care se vor infige ulterior la capataiul mormantului celui trecut in nefiinta.
Lumanarile care vor fi folosite la cele doua slujbe, de inmormantare si de pomenire nu trebui sa fie cumparate din alta parte decat de la Biserica, nu din comert sau de la persoane particulare, deoarece fabricarea lor se face diferit si nu respecta procesul tehnologic folosit de catre Biserica.
Dupa ce inmormantarea s-a terminat si s-au efectuat toate cele de facut la cimitir, familia celui trecut in nefiinta va cheama la masa persoanele care au participat la slujba si care au mers alaturi de multime pana la cimitir. Si acasa, inainte de a se pune lumea la masa, se va face o mica slujba prin care se vor binecuvanta bucatele si se va spune totodata si o mica rugaciune pentru iertarea pacatelor celui raposat.