Ce trebuie să aibă o sala pentru pregătire decedați

Sala pentru pregatirea decedatului

sala pregatire decedati bucurestiDupă cum probabil știți, corpul neînsuflețit nu poate să rămână la domiciliu pentru o perioadă lungă de timp (legea funerară recomandnd două ore de la momentul decesului), motiv pentru care, cele mai multe firme de pompe funebre oferă servicii complete de preluare a decedatului dar, și de pregătire.

Pentru acest ultim serviciu, e musai ca firma respectivă să fie dotată cu o sală de pregătire a decedatului, în care defunctul să fie igienizat și cosmetizat, astfel încât familia să fie mulțumită din toate punctele de vedere.

Astfel, decedatul va fi preluat de la locul decesului și va fi dus la sediul firmei de servicii funerare, acolo unde este amenajată sala de pregătire a defunctului.

 

Ce se află în camera de pregătire?

Într-o astfel de cameră, condițiile de igienă trebuie să fie net superioare, astfel încât să respecte normele prevăzute de lege. Astfel, în camera respectivă trebuie să existe aparatură frigorifică specială, cu o  masă de inox pentru efectuarea practicilor uzuale de îmbălsămare sau tanatopraxie, o masă de inox pentru cosmetizare, precum și instrumente sanitare necesare pentru efectuarea celor două practici amintite mai sus. Toate aceste obiecte trebuie să fie în conformite cu legea prezentă și, de asemenea, ritualul pregătirii se face și respectând normele bisericii.

 

Ce este tanatopraxia? 

Tanatopraxia este un procedeu de conservare a coprului neînsuflețit, unul dintre cele mai complexe de acest fel. Prin tanatopraxie, se realizează igienizarea corpului, rehidratarea tegumentelor, aseptizarea, dar și relaxarea fizionomiei feței. De asemenea, prin acest procedeu se întârzie și procesul de tanatomorfoză. În cazul în care este nevoie, se poate face și o reconstrucție a corpului, dacaă acesta a suferit dereglări majore în urma unui accident.

Activitatea de tanatopraxie se desfășoară într-un cadru legal, în spații special amenajate, laboratoare corect utilate conform normelor europene, respectuos față de defunct cât și față de familie. Aceste performante sunt realizate utilizând produse fixatoare de înaltă calitate avizate în Uniunea Europeană. Cei care se ocupă de un astfel de procedeu trebuie să posede cunoștințe în domeniul anatomiei și fiziologiei umane, patologie, microbiologie, tanatologie, tanatomorfoza și procedee de fixare specifice laboratoarelor de histo-patologie.

 

Ce prevede legea în legătură cu sala de pregătire a decedatului?

Produsele chimice folosite în îmbălsămare sau tanatopraxie vor fi păstrate în condițiile specificate în fișa de securitate și vor fi înscrise într-un registru special de intrare – ieșire pe care îl păstrează operatorul de servicii funerare. În plus, prestatorul de servicii funerare va avea în dotare spații corespunzătoare, destinate activităților pe care le prestează, și autovehicule special amenajate conform specificațiilor, astfel:  spațiul destinat activităților de servicii funerare trebuie să aibă o suprafață de minim 30 m2 , cu o zonă de primire a clienților și spațiu de prezentare a produselor. De asemenea, spațiul pentru prestarea activităților de îngrijiri mortuare trebuie să aibă o suprafață minimă de 16 m2 , cu dotările specificate în lege în cazul în care acest spațiu nu este situat la distanță de primul spațiu specificat în lege, se asigură un circuit separat de activitatea de primire a clienților și prezentare a produselor. În cazul în care prestatorul de servicii funerare realizează servicii de îmbălsămare sau tanatopraxie în zone rurale, unde nu există un spațiu conform, și persoana decedată nu a suferit de o boală infecțioasă, acestea pot fi realizate dacă deține un autovehicul de asistență funerară mobilă dotat conform prevederilor din lege.

 

Ritualul pregătirii defunctului din punct de vedere religios.

Trupul mortului este spălat cu apă curată, care amintește de apa botezului prin care cel răposat a devenit membru al Bisericii, este stropit cu agheasmă și îmbrăcat apoi cu haine noi și curate și este pus în sicriu, cu privirea spre răsărit.

Pe piept i se pune o icoană sfințită (pentru a arăta că respectivul creștin îsi dă duhul întru Hristos) și lângă mâinile care stau încrucisate pe piept, toiagul care se aprinde atunci când preotul slujeste. În mâini, se pune crucea din ceară sau lemn. Trupul e acoperit apoi cu o pânză albă, arătând că răposatul se află sub acoperamântul lui Hristos.

Daca doriti mai multe informatii si suport va rugam sa sunati la tel 0723.796.596 sau scrieti-ne pe pe formularul de contact si va vom apele imediat ce primim notificarea.

 

 

 

Această intrare a fost publicată în Blog . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *