Sari la conținut
Prima pagină » Comunicare noutati » Cat este ajutorul de inmormantare? » Prevederi legale sala de pregatire decedati

Prevederi legale sala de pregatire decedati

Ce trebuie sa aiba o sala pentru pregatire decedati in Romania, prevederi legale.

Sala pregatire decedati

După cum probabil stiti, corpul neinsufletit nu poate sa ramana la domiciliu pentru o perioada lunga de timp (legea funerara recomandand doua ore de la momentul decesului), motiv pentru care, cele mai multe firme de pompe funebre ofera servicii complete de preluare a decedatului dar si de pregatire.

Pentru acest ultim serviciu, e obligatoriu ca firma respectiva sa fie dotata cu o sala de pregatire a decedatului, in care defunctul sa fie igienizat si cosmetizat, astfel incat familia sa fie multumita din toate punctele de vedere.

Astfel, decedatul va fi preluat de la locul decesului si va fi dus la sediul firmei de servicii funerare, acolo unde este amenajata sala de pregatire a defunctului.

Ce se afla in camera de pregatire?

Intr-o astfel de camera, conditiile de igiena trebuie sa fie net superioare, astfel incat sa respecte normele prevazute de lege. Astfel, in camera respectiva trebuie sa existe aparatura frigorifica speciala, cu o masa de inox pentru efectuarea practicilor uzuale de imbalsamare sau tanatopraxie, o masa de inox pentru cosmetizare, precum si instrumente sanitare necesare pentru efectuarea celor doua practici amintite mai sus. Toate aceste obiecte trebuie sa fie in conformite cu legea prezenta si, de asemenea, ritualul pregatirii se face si respectand normele bisericii.

Ce este tanatopraxia?

Tanatopraxia este un procedeu de conservare a corpului neinsufletit, unul dintre cele mai complexe de acest fel.

Prin tanatopraxie, se realizeaza igienizarea corpului, rehidratarea tegumentelor, aseptizarea, dar si relaxarea fizionomiei fetei. De asemenea, prin acest procedeu se intarzie si procesul de tanatomorfoza. In cazul in care este nevoie, se poate face si o reconstructie a corpului, daca acesta a suferit dereglari majore in urma unui accident.

Activitatea de tanatopraxie se desfasoara intr-un cadru legal, in spatii special amenajate, laboratoare corect utilate conform normelor europene, respectuos fața de defunct cat si fata de familie. Aceste performante sunt realizate utilizand produse fixatoare de inalta calitate avizate in Uniunea Europeana.

Cei care se ocupa de un astfel de procedeu trebuie sa posede cunostințe in domeniul anatomiei si fiziologiei umane, patologie, microbiologie, tanatologie, tanatomorfoza si procedee de fixare specifice laboratoarelor de histo-patologie.

Ce prevede legea in legatura cu sala de pregatire a decedatului?

Produsele chimice folosite in imbalsamare sau tanatopraxie vor fi pastrate in conditiile specificate in fisa de securitate si vor fi inscrise intr-un registru special de intrare – iesire pe care il pastreaza operatorul de servicii funerare.

In plus, prestatorul de servicii funerare va avea in dotare spatii corespunzatoare, destinate activitatilor pe care le presteaza si autovehicule special amenajate conform specificatiilor, astfel: spatiul destinat activitatilor de servicii funerare trebuie sa aiba o suprafața de minim 30 m2 , cu o zona de primire a clientilor si spatiu de prezentare a produselor.

De asemenea, spatiul pentru prestarea activitaților de ingrijiri mortuare trebuie sa aiba o suprafata minima de 16 m2, cu dotarile specificate in lege in cazul in care acest spatiu nu este situat la distanta de primul spatiu specificat in lege, se asigura un circuit separat de activitatea de primire a clientilor si prezentare a produselor.

In cazul in care prestatorul de servicii funerare realizeaza servicii de imbalsamare sau tanatopraxie in zone rurale, unde nu exista un spatiu conform, si persoana decedata nu a suferit de o boala infectioasa, acestea pot fi realizate daca detine un autovehicul de asistenta funerara mobila dotat conform prevederilor din lege.

Ritualul pregatirii defunctului din punct de vedere religios.

Trupul mortului este spalat cu apa curata, care aminteste de apa botezului prin care cel raposat a devenit membru al Bisericii, este stropit cu agheasma si imbracat apoi cu haine noi si curate si este pus in sicriu, cu privirea spre rasarit.

Pe piept i se pune o icoana sfintita (pentru a arata ca respectivul crestin isi da duhul intru Hristos) si langa mainile care stau incrucisate pe piept, toiagul care se aprinde atunci cand preotul slujeste. In maini se pune crucea din ceara sau lemn. Trupul este acoperit apoi cu o panza de culoare alba, aratand ca raposatul se afla sub acoperamantul lui Hristos.

Daca doriti mai multe informatii si suport va rugam sa sunati la Tel: 0733863727 sau scrieti-ne online pe formularul de contact si va vom apela imediat ce primim notificarea.

Consultant Funerale

Indiferent de complexitatea situatiei, un consutant in funerale va poate indruma cu profesionalism spre cea mai adecvata solutie pentru a duce la bun sfarsit o inmormantare.View Author posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

servicii funerare Bucuresti

Funerare Ieftine Bulevardul 1 Decembrie 1918, Rosu, Chiajna, Judetul Ilfov

Tel: 0733863727

Formular de contact URGENTE

Preturile si tarifele sunt valabile in perioada Decembrie 2022 – Februarie 2023
Sunati WhtsApp