Cimitirele din Bucuresti

In partea Sudica a tarii gasim Bucurestiul, cel mai mare oras din Romania si, totodata, al 5-lea ca marime din Uniunea Europeana. Pe teritoriul sau putem gasim nu mai putin de 40 de cimitire, iar multe dintre ele reprezinta, pentru unele persoane, obiective turistice importante, datorita personalitatilor ce au fost ingropate in locurile respective.

 

cimitire bucuresti

cimitirele din Bucuresti

Asa cum, in Paris, putem gasi mormintele lui Oscar Wilde, Edith Piaf si Frederic Chopin, sau in Berlin ale lui Marlene Dietrich, Rosa Luxemburg sau Christa Paffgen (Nico), in Bucuresti le putem gasi pe cele ale unor romani care, intr-un fel sau altul, au schimbat cursul istoriei noastre.

Avand cea mai mare populatie din Romania, nu este de mirare ca pe teritoriul capitalei gasim cel mai mare numar de cimitire si morminte din tara. Dintre cele 40 existente pe meleagurile sale, cele mai importante sunt: Cimitirul Bellu (desi, practic, el se imparte in doua cimitire, Bellu Catolic si Bellu Ortodox), Cimitirul Filantropica, Cimitirul de onoare Pro Patria, Cimitirul Marcuta si Cimitirul Calvin.

Cimitirul Bellu este unul dintre cele mai vechi si cele mai importante din Romania.

Multe personalitati ce ne-au modelat cultura pot fi gasite aici, iar printre ele amintim de: Mihai Eminescu, George Cosbuc, Ion Luca Caragiale, Gheroghe Dinica, Ion Dolanescu, Emil Garleanu, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Lia Manoliu si multi altii. Din aceasta cauza, este de la sine inteles de ce el reprezinta unul dintre punctele de reper ce se afla pe harta obiectivelor cultural – turistice europene. Dar, mai mult decat atat, aici si gasim si opere de arta ale unor arhitecti celebri de la noi din tara, cum ar fi mausoleul Ghica si mausoleul Cantacuzinilor, ambele proiectate de Ion Mincu.

Desi exista multe locuri de veci in Bucuresti, nici unul dintre ele nu se apropie de frumusetea de care da dovada cel din Piata Eroii Revolutiei, si anume cimitirul Bellu.

Indiferent de motivul pentru care va aflati in Bucuresti, daca dispuneti de putin timp liber, atunci nu ezitati si vizitati acest loc deosebit, ce va fi intotdeauna o parte din istoria si cultura romanilor.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.