Cum alegem sicriul potrivit

Sicriul este  la o cutie special prelucrata, din lemn sau metal, in care se inhumeaza corpul unei persoane decedate. Majoritatea sicrielor sunt fabricate din lemn, insa lemnul poate fi din diferite esente, cu diverse modele fie religioase, fie florale, astfel incat este dificil sa poti alege unul foarte repede. Nu exista o traditie pentru alegerea unui anumit model, astfel incat iata cateva caracteristici utile de luat in calcul in situatia achizitionarii unui sicriu.

Materialul – sicriul poate fi confectionat din diverse tipuri de lemn: stejar, plop, fag, brad. Un sicriu mai ieftin est cel din lemn din esenta moale precum lemnul de brad. De cele mai multe ori cele din lemn de brad se gasesc la preturi accesibil, diferenta fiind facuta de calitatea finisajelor. Un sicriu de brad cu finisaje foarte bune va fi mereu mai scumpe, insa rezista mai mult in pamant, fiind totodata si mai grele.

Culoarea – cele pamantii sunt cel mai des intalnite: mahon, in degrade si bej. Culoarea alba se foloseste si ea insa doar pentru sicriele copiilor sau ale tinerilor necasatoriti. Studiile arata ca familiile opteaza cel mai mult pentru culoarea mahon. Pentru persoanele decedate de sex feminin se opteaza in general pentru sicrie cu nuante deschise.

Modelul – exista sicrie cu modele florale, modele geometrice sau religioase. Ca si firma, sicriele pot fi cu 4 colturi sau cu 6 colturi. Cele cu 6 colturi sunt recomandate pentru aspectul lor modern si pentru persoanele mai late in umeri. Diferenta intre cele doua tipuri de sicrie cu 4 colturi si cele cu 6 colturi se face in partea superioara a

Crucea din lemn si lenjeria – sicriul va avea mereu o lenjerie alba, o perna, un orar mic, un orar mare si panza care se trebuie asezata pe fata persoanei decedate. Aceste accesorii sunt in general incluse in pretul sicriului

In situatia in care o persoana crestina a decesat se foloseste mereu o cruce mare din lemn pe care se scrie numele complet al celui trecut in nefiinta, anul nasterii si anul in care a decedat. Culoarea crucii se alege in ton cu culoarea sicriului.

Manerele, crucifixul capacului si holtsuruburile decorative – se pot adauga dupa caz  4 sau 6 manere din diferite materiale precum: plastic cu insertie metalica sau manere metalice si crucifix pe capac. Manerele pe langa aspectul deosbit pe care il ofera sunt, de asemenea, utile pentru momentul transportului si al inhumarii in groapa.  Holtsuruburile sunt utile pentru inchiderea capacului inainte ca sicriul sa fie introdus in groapa, evitandu-se astfel folosirea cuielor.

Dimensiunea sicriului – este adaptata locurilor de inhumare. Atunci cand se alege un sicriu este important ca lungimea si rezistenta sicriului sa fie adecvate constitutiei persoanei decedate. Un sicriu prea mare sau mai putin potrivit cu greutatea decedatului va intampina dificultati pentru transportul funerar.

Dimensiunea locului pentru inhumare – trebuie avut mereu in vedere tipul de amenajare al locului de inhumare: daca este fara constructii, cripta funerara sau cavou. Dimensiunea standard pentru groapa si cripta este de 200 cm x 70 cm. Pentru a fi siguri ca sicriul va avea dimensiunea corespunzatoare pentru a putea fi introdus in cripta funerara se recomanda sa calculati dimensiunea criptei prin  masurarea interiorului acesteia. Dimensiunile gropii pot fi modificate daca este cazul, dupa o discutie cu groparii, ei fiind cei responsabili pentru pregatirea locului de inhumare.

In cazul in care este vorba despre un cavou, atunci se va considera dimensiunea criptei deja existente in cavou. Daca detineti deja un cavou, atunci  prezenta groparilor va fi neaparat necesara pentru a ajuta la deschiderea lui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *