Cum alegem sicriul potrivit? Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand urmeaza sa alegi un sicriu!

Orice inmormantare nu poate avea loc fara prezenta unui sicriu. Acum, locul in care trupul neinsufletit va sta pentru o vesnicie este chiar in interiorul acestei mici „incaperi” care e de cele mai multe ori confectionata din lemn.
Asadar, e absolut esentiala achizitionarea unui sicriu care sa fie intr-adevar potrivit, atat din punct de vedere al materialului, cat si a culorii sau a dimensiunilor alese.
Luand in considerare cat de numeroase sunt modelele de sicrie pe care le detinem, decizia dumneavoastra devine extrem de ingreunata, tocmai pentru ca nu aveti nici cea mai vaga idee in legatura cu cel pe care sa il achizitionati. Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand urmeaza sa alegi un sicriu:
Afla care sunt dimensiunile persoanei decedate.
Cu aproximatie trebuie sa stii care e greutatea si inaltimea persoanei decedate. In caz contrar, exista marea posibilitatea ca sicriul sa fie mult prea mare sau prea mic pentru trupul neinsufletit, fapt pentru care procesul inmormantarii va fi mult mai ingreunat. Asadar, pentru a evita astfel de situatii extrem de neplacute, trebuie sa te asiguri ca dimensiunile sunt cat se poate de corecte.

In cazul in care aceste date sunt departe de adevar, exista posibilitatea ca sicriul sa nu poata suporta greutatea celui decedat sau chiar sa fie mult prea mic pentru ca trupul sa incapa. Totusi, cert e ca acele sicrie cu 6 colturi sunt recomandate in special pentru acele persoane care au o constitutie mai mare in zona umerilor.
Care sunt dimensiunile locului de inhumare?
Sicriul se va alege in functie de dimensiunile locului de inhumare in care va fi inmormantat decedatul.
– cripta: in general, dimensiunile aproximative ale unei cripte sunt de 200 cm / 70 cm la interior. Totusi, nu trebuie sa ai in vizor doar dimensiunile din partea exterioara a criptei, ci si din interior, tocmai pentru ca aceasta e de cele mai multe ori putin mai mica.
– groapa fara constructii: dimensiunea standard a acesteia e de obicei de 200 cm / 70 cm. Totusi, in functie de discutiile pe care le ai cu groparii de la cimitir, ai ocazia sa mai ajustezi aceste dimensiuni, astfel incat sicriul sa incapa fara niciun dubiu.
– cavoul: nu e atat de esentiala dimensiunea cavoului in ceea ce priveste alegerea sicriului, tocmai pentru ca se va tine cont de dimensiunea criptei din cavou.
Alegerea culorii sicriului
In cazul in care ii cunosti deja preferintele persoanei decedate in ceea ce priveste alegerea culorii sicriului, recomandat ar fi sa tii cont de dorinta acesteia. Totusi, in caz contrar, aceasta sarcina iti revine tie. Cu toate acestea, se pare ca in majoritatea cazurilor, sicriele de culoare mahon sunt cele mai des comandate si solicitate. Cu toate acestea, bejul se afla din nou in topul preferintelor, in ceea ce priveste culoarea sicriului pentru femei.
Nu uita de accesoriile sicriului

foto cu mai multe modele de sicrie
Daca nu iti doresti intocmai un sicriu simplu pentru cel care a trecut in nefiinta, iti recomand sa optezi pentru manere si crucifix. Acestea vor oferi o nota de solemnitate sicriului.
De unde cumperi sicriul potrivit?
Luand in considerare cat de numeroase sunt firmele de pompe funebre din ziua de azi, nu e de mirare ca decizia ta devine din ce in ce mai greu de luat atunci cand urmeaza sa cumperi sicriul. Totusi, poti fi 100% sigur ca odata ce vei alege unul din modelele noastre, nu doar ca se va potrivi de minune atat locului de veci, cat si trupului celui decedat, insa pretul achitat va fi unul extrem de accesibil.
Sicriul este la o cutie special prelucrata, din lemn sau metal, in care se inhumeaza corpul unei persoane decedate. Majoritatea sicrielor sunt fabricate din lemn, insa lemnul poate fi din diferite esente, cu diverse modele fie religioase, fie florale, astfel incat este dificil sa poti alege unul foarte repede. Nu exista o traditie pentru alegerea unui anumit model, astfel incat iata cateva caracteristici utile de luat in calcul in situatia achizitionarii unui sicriu.
Materialul – sicriul poate fi confectionat din diverse tipuri de lemn: stejar, plop, fag, brad. Un sicriu mai ieftin est cel din lemn din esenta moale precum lemnul de brad. De cele mai multe ori cele din lemn de brad se gasesc la preturi accesibil, diferenta fiind facuta de calitatea finisajelor. Un sicriu de brad cu finisaje foarte bune va fi mereu mai scumpe, insa rezista mai mult in pamant, fiind totodata si mai grele.
Culoarea – cele pamantii sunt cel mai des intalnite: mahon, in degrade si bej. Culoarea alba se foloseste si ea insa doar pentru sicriele copiilor sau ale tinerilor necasatoriti. Studiile arata ca familiile opteaza cel mai mult pentru culoarea mahon. Pentru persoanele decedate de sex feminin se opteaza in general pentru sicrie cu nuante deschise.
Modelul – exista sicrie cu modele florale, modele geometrice sau religioase.
Ca si firma, sicriele pot fi cu 4 colturi sau cu 6 colturi. Cele cu 6 colturi sunt recomandate pentru aspectul lor modern si pentru persoanele mai late in umeri. Diferenta intre cele doua tipuri de sicrie cu 4 colturi si cele cu 6 colturi se face in partea superioara.
Crucea din lemn si lenjeria – sicriul va avea mereu o lenjerie alba, o perna, un orar mic, un orar mare si panza care se trebuie asezata pe fata persoanei decedate. Aceste accesorii sunt in general incluse in pretul sicriului
In situatia in care o persoana crestina a decesat se foloseste mereu o cruce mare din lemn pe care se scrie numele complet al celui trecut in nefiinta, anul nasterii si anul in care a decedat. Culoarea crucii se alege in ton cu culoarea sicriului.
Manerele, crucifixul capacului si holtsuruburile decorative – se pot adauga dupa caz 4 sau 6 manere din diferite materiale precum: plastic cu insertie metalica sau manere metalice si crucifix pe capac. Manerele pe langa aspectul deosbit pe care il ofera sunt, de asemenea, utile pentru momentul transportului si al inhumarii in groapa. Holtsuruburile sunt utile pentru inchiderea capacului inainte ca sicriul sa fie introdus in groapa, evitandu-se astfel folosirea cuielor.
Dimensiunea sicriului – este adaptata locurilor de inhumare. Atunci cand se alege un sicriu este important ca lungimea si rezistenta sicriului sa fie adecvate constitutiei persoanei decedate. Un sicriu prea mare sau mai putin potrivit cu greutatea decedatului va intampina dificultati pentru transportul funerar.
Dimensiunea locului pentru inhumare – trebuie avut mereu in vedere tipul de amenajare al locului de inhumare: daca este fara constructii, cripta funerara sau cavou. Dimensiunea standard pentru groapa si cripta este de 200 cm x 70 cm. Pentru a fi siguri ca sicriul va avea dimensiunea corespunzatoare pentru a putea fi introdus in cripta funerara se recomanda sa calculati dimensiunea criptei prin masurarea interiorului acesteia.
Dimensiunile gropii pot fi modificate daca este cazul, dupa o discutie cu groparii, ei fiind cei responsabili pentru pregatirea locului de inhumare.
In cazul in care este vorba despre un cavou, atunci se va considera dimensiunea criptei deja existente in cavou. Daca detineti deja un cavou, atunci prezenta groparilor va fi neaparat necesara pentru a ajuta la deschiderea lui.
Acestea sunt cele mai importante informatii necesare despre cum poti alege sicriul de inmormantare potrivit. Pentru ca a devnit un produs cunoscut, sicriul de zinc: „Sicriul de zinc este necesar pentru mentinerea corpului in timpul transportului pe termen lung„.
Asadar, daca te afli in cautarea de sicrie aspectuoase si de calitate, nu ezita sa analizezi modelele pe care le prezentam in cadrul site-ului www.funerare-ieftine.ro.