Coliva este un element important in ceremonia de inmormantare sau la pomenire, cand toti apropiatii si rudele decedatului ii cinstesc amintirea.
Este un preparat care nu lipseste nici din ritualul de sarbatorire a diferitilor sfinti in cadrul Bisericii, aceasta fiind si o expresie a nemurii sau chiar a invierii.
Originea si istoria colivei
Coliva isi are originea in secolul al IV-lea, fiind creata printr-o imprejurare de evenimente neplacute. Dupa 50 de ani de la moartea Sfantului Teodor Tiron, imparatul Iulian Apostatul a vrut sa umileasca toti crestinii, dand ordin guvernatorului Constantinopolului ca toate alimentele din piete sa fie stropite cu sange.
Acest lucru avea sa se intample in prima saptamana a Postului Mare, insa un eveniment important a impiedicat intamplarea acestui lucru. Sfantul Teodor, cel mentionat la inceputul istorisirii, s-a aratat in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului si l-a avertizat sa-i informeze pe oameni ca este mai bine sa nu cumpere niciun aliment de la piata. Ca alternativa, acesta a spus ca ar fi mai bine ca oamenii sa manance grau fiert cu miere.
Cele doua ingrediente stau la baza prepararii colivei si in zilele noastre.
Semnificatia colivei in prezent
Coliva are mai multe semnificatii dobandite de-a lungul timpului. Daca inainte scopul sau principal a fost sa hraneasca o multime de oameni, mai apoi a devenit o modalitate pentru crestini de a-si manifesta durerea si suferinta pentru persoanele dragi decedate.
In timp, coliva a devenit un preparat nelipsit din Biserica si pentru a cinsti un sfant care a adus in felul sau o contributie valoaroasa comunitatii sale.
Pe langa toate acestea, coliva este cea care simbolizeaza si trupul mortului, pentru ca este preparata din grau, considerat a fi principala hrana a omului. Pentru a se indeplini ritualul complet de pomenire a mortilor, acest preparat este completat de o sticla de vin si impreuna urmeaza sa fie sfintite in Biserica.
Cum se prepara coliva in mod corespunzator?
Pentru a putea indeplini ritualul de inmormantare, prepararea colivei este obligatorie, iar acest lucru trebuie sa fie facut in mod corespunzator.
Ingredientele folosite: 500g arpacas din grau, 1500 ml apa, un praf de sare, 200g miere, dupa preferinte se pot adauga si coaja de portocala, de lamaie, o jumatate de lingurita de scortisoara. Pe langa acestea se mai adauga si 200g de nuci macinate, 200g nuci tocate, 2-3 linguri de pesmet si 2 linguri de cacao. Odata ce te-ai asigurat ca ai toate ingredientele necesare in casa, poti incepe modul de preparare.
Modul de preparare al colivei
Procesul sau de preparare este unul mai special. Totul se incepe seara, moment in care se aprinde o lumanare sau o candela cu un bob de tamaie. Pe langa acest demers, este necesara rostirea unei rugaciuni.
Apoi incepi sa cureti graul cu atentie. Dupa aceea, acesta se trece prin noua ape, lucru care simbolizeaza cele noua cete ingeresti sau cele noua trepte ale mantuirii. In timpul spalarii graului se spune „Tatal Nostru”. Dupa ce ai terminat acest proces, adaugi tot graul intr-un vas pentru a-l fierbe, iar peste acesta se adauga apa cat doua degete, peste care se adauga si praful de sare.
Dupa ce a dat apa in clocot, dai focul la minimum si, dupa aceea, lasi toata compozitia sa absoarba apa pana cand se observa ca scade nivelul acesteia. Poate sa dureze 2-3 ore, timp in care te poti ocupa de alte pregatiri. Un lucru important este sa nu dispara de tot apa, pentru ca astfel compozitia se poate usca si nu mai obtii consistenta dorita.
Dupa tot acest proces, se acopera compozitia cu un prosop, de preferat din bumbac, pentru a nu se usca suprafata graului fiert si se lasa sa se raceasca pana dimineata.
Dimineata se continua cu partea a doua a prepararii colivei. In aceasta compozitie se adauga mierea, nuca tocata, nuca macinata si se amesteca pana se omogenizeaza, dupa care se gusta pentru a verifica daca mai trebuie adaugat un ingredient.
Dupa aceea, se pune toata compozitia pe un platou, iar peste aceasta se adauga pesmet sau nuca macinata (dupa preferinte), care are rolul de a nu lasa coliva sa se usuce. La final, se presara cacao in forma crucii si coliva este pregatita pentru a fi sfintita de preot.
In concluzie, coliva are o insemnatate foarte mare pentru poporul roman in cadrul ceremoniei de inmormantare sau de pomenire, fiind un adevarat simbol al crestinatatii si al iubirii fata de divinitate.
Sursa foto: Coliva in Bucuresti