Sari la conținut
Prima pagină » Comunicare noutati » Cat este ajutorul de inmormantare? » Decesul la domiciliu

Decesul la domiciliu

Daca intampini un deces in familie si este pentru prima data cand esti intr-o astfel de situatie, vei necesita informatii referitor la care este procedura obisnuita in astfel de cazuri.

pregatiri inmormantare

Cand are loc decesul, familia trebuie sa ia legatura cu preotul parohiei din care decedatul face parte, pentru a solicita toate informatiile necesare inmormantarii. De la biserica se vor solicita sfesnic, lumanari, tamaie, carbune pentru ars tamaia, o lumanare mare de ceara curata in forma de colac si o icoana.

Impreuna cu preotul, se va fixa data si ora inmormantarii, precum si orele pentru slujbele de seara premergatoare inmormantarii (ce poarta si denumirea de stalpii).

Aveti nevoie de ajutor?

Oferim consultanta gratuita – Sunati la Telefon: 0733 863 727 Alegeti pachetul de inmormantare potrivit.

Trupul decedatului trebuie spalat cu apa curata, care aminteste de apa botezului prin care decedatul a devenit membru al Bisericii, apoi acesta va fi imbracat cu haine noi si curate (ce reprezinta vesmantul cel nou al nestricaciunii) si este pus in sicriu, cu privirea spre rasarit (deoarece de acolo va veni Hristos la invierea tuturor).

Pe piept i se pune o icoana sfintita si langa mainile (dreapta peste stanga) ce stau incrucisate pe piept, toiagul (lumanarea de ceara) care se aprinde atunci cand preotul slujeste. Trupul va fi acoperit cu o panza alba, aratand ca raposatul se afla sub acoperamantul lui Hristos.

La capatul decedatului se asaza sfesnicul in care rudele decedatului si cunoscutii acestuia care vin la inmormantare aprind lumanari, rostind „Dumnezeu sa-l/s-o ierte!”. Lumanarile care se aprind in sfesnic precum si cele care se tin in maini de cei prezenti in timpul slujbei, alaturi de lumanarea care arde pe pieptul mortului simbolizeaza faptele bune ale crestinului cu care va intampina pe Hristos la Judecata de Apoi.

Deasupra usii de la intrarea in casa se aseza o panza de culoare neagra, reprezentand doliul.

Inainte de tot cee ace tine de inmormatare trebuie rezolvata si partea legala, fara de care inmormantarea nu este posibila. Primul pas este acela de a fi intocmit actul de deces. Intocmirea acestuia se face la autoritatea administratiei publice locale in a carei raza s-a produs decesul, pe baza declaratiei verbale facuta de membrii familiei decedatului, iar in lipsa acestora, de vecini, administratorul imobilului, medicul sau alt cadru din unitatea unde s-a produs decesul, si a certificatului medical constatator al decesului.

Acte necesare pentru inregistrarea decesului unei persoane si obtinerea certificatului de deces:

  • certificatul medical constatator al decesului intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului – in original. Certificatul de constatare a decesului se poate elibera numai dupa 24 de ore de la momentul desecului. Daca decesul a avut loc din cauze violente, constatarea decesului se va face de medicul legist, in conditii procedurale stabilite de lege.
  • actul de identitate al decedatului (carte de identitate, buletin, adeverinta de identitate);
  • certificatele de nastere si de casatorie;
  • livretul militar, pentru barbatii care nu au implinit varsta de 60 de ani;
  • actul de identitate al declarantului decesului – original.

Certificatul de deces si adeverinta de inhumare se elibereaza de Starea Civila.

La inregistrarea decesului se va prezenta, de regula, o ruda de gradul I, (sot, sotie, parinti, copii), cu actul de identitate. Inregistrarea deceselor care au o cauza naturala se face in termen de 3 zile, iar pentru decesele produse prin violenta sau in cazul gasirii unui cadavru, inregistrarea se va face in termen de 48 ore, calculate din momentul decesului sau al gasirii cadavrului, in aceste cazuri fiind necesara si dovada eliberata de Politie sau de Parchet, din care sa rezulte ca una dintre aceste autoritati a fost sesizata in privinta decesului.

In cazul in care decesul nu a fost declarat si inregistrat in termenul legal, intocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului.

Nerespectarea acestui termen se pedepseste conform legii.

Produse funerare necesare pentru inmormantare.

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.View Author posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

servicii funerare Bucuresti

Funerare Ieftine Bulevardul 1 Decembrie 1918, Rosu, Chiajna, Judetul Ilfov

Tel: 0733863727

Formular de contact URGENTE

Preturile si tarifele sunt valabile in perioada Decembrie 2022 – Februarie 2023
Sunati WhtsApp