Ce trebuie sa stiti atunci cand decesul se intampla la spital. Va oferim un scurt ghid cu procedurile de urmat in cazul decesului la spital.
Indiferent ca decesul la spital apare ca un eveniment previzibil in urma unei boli incurabile, accident sau apare brusc trebuie cunoscuti pasii de urmat astfel incat sa nu va ingreunati situatia mai mult decat este. O data cu decesul cuiva drag, ne revine obligatia indeplinirii formalitatilor premergatoare inmormantarii.
Proceduri deces in spital: Iata un scurt ghid cu procedurile de urmat in cazul decesului intr-un spital din Romania.
Constatarea decesului
Aceasta actiune este indeplinita de un cadru medical prin consemnarea faptului in foaia de observatie impreuna cu semnatura, parafa, data si ora. Biroul de internari al spitalului are obligatia legala ca in termen de 2 ore de la constatarea decesului se anunte rudele, prietenii, etc. cu privire la eveniment si sa inregistreze acest fapt in registrul de comunicatii.
Al doilea pas este intocmirea biletului de iesire din spital
Este o formalitate obligatorie – ce va contine descrierea bolii si a epicrizei de deces. Al treilea pas reprezinta obtinerea certificatului medical constatator al decesului care se elibereaza la 24 de ore de la constatarea decesului de catre un medic de pe sectia unde a fost internat pacientul.
Inregistrarea decesului, taxe deces in spital:
Reprezinta inregistrarea propriu-zisa a decesului, dupa finalizarea procedurilor din spital si obtinerea Certificatului de Deces si a Adeverintei de Inhumare de la ofiterul Starii Civile din SPCLEP sau Primaria pe a carei raza s-a produs decesul.
Aveti nevoie de ajutor? Oferim consultanta gratuita
Sunati la Telefon: 0733 863 727
Este obligatorie declarea decesului in termen de 3 zile, aceasta se efectueaza verbal de catre rude, familie, prieteni, cadru sanitar (medic, asistenta) al unitatii in care s-a produs decesul sau de catre orice persoana ce are cunostinta despre deces. Morga spitalului nu elibereaza decedatul inainte de 24 de ore de la ora constatarii decesului.
Imbalsamarea se poate face la morga, unde se poate solicita si un certificat de imbalsamare, strict necesar pentru transportul pe distante mari precum repatrierea. Cei de la morga vor solicita prosoape si sapun pentru persoanele care se ocupa de toaleta, imbracarea si machiajul decedatului.
Daca circumstantele decesului impun necropsia, e bine de stiut ca, in anumite cazuri, urmele acesteia pot fi mascate in asa fel incat sa nu devina greu de suportat, la vedere, de catre cei dragi.
Cei de la morga pot da dimensiunile necesare pentru sicriu.
Trebuie sa masoare atat lungimea (inaltimea persoanei decedate) cat si circumferinta la umeri, respectiv la talie sau solduri, pentru persoanele corpolente. Inaltimea sicriului (adancimea) este iarasi o dimensiune necesara. O serie de sicrie sunt mai putin adanci decat altele. In caz de urgenta, majoritatea se pot suprainalta cu un brau de lemn montat in interior. Caz in care vor trebui reajustate sistemele de inchidere.
Pe urma, primaria localitatii pe raza careia a survenit decesul elibereaza certificatul de deces (necesar pentru solicitarea ajutorului de deces si pentru o multime de alte formalitati, de la inchiderea abonamentului de telefon mobil si pana la deschiderea succesiunii) si autorizatia de inhumare (care se preda la cimitir, dar poate fi solicitata, pentru consultare, si de catre preot / institutia religioasa corespunzatoare, dupa caz) . Ocazie cu care retine buletinul persoanei decedate, eventual si certificatul de nastere.
Fireste, nu se elibereaza cu de la sine putere, ci la cerere. Simpla lor completare cu tus special pentru acte oficiale va dura minim 15-20 minute. Se scriu greu, din cauza tocului, si in mai multe exemplare.
Poate fi nevoie de autorizatie de transport (in orasele mici se poate si fara) respectiv de autorizatie de depunere la capela. Se elibereaza tot de la morga.
Daca, din pacate, va aflati in aceasta situatie nefavorabila de a avea o persoana draga in spital, noi va putem ajuta cu o consultanta gratuita sunand la 0733.863.727 sau scriindu-ne pe formularul de contact si o sa va apelam in cel mai scurt timp posibil.
Buna seara,
am nevoie de ajutorul dvs
Unchiul meu a decedat in spital la Palazu/Pneumo Constanta.
Eu sunt din Bucuresti si nu este nimeni care sa se ocupe (sau cel putin care sa faca cheltuieli inainte de ajutor de inmormantare. Rudele care au „aparut” dupa 3 ani de cand unchiul este bolnav, nu sunt disponibile 🙁
Spitalul, m-a anuntat ca a decedat telefonic, si ca lucreza cu o firma de pompe funebre.
L-au luat in cateva ore de la spital, si acum este la morga lor. I am contactat dar din pacate nu am inteles bine serviciile;si oricum inteleg ca nu se pot ocupa si de alte servicii, respectiv ajutorul de inmormantare, pachete… asa cum stiu ca este in Bucuresti. Eu am putin timp la dispozitie.
Este posibil sa lucrez cu alta firma in Constanta daca persoana decedata se afla deja la morga altei firme?
Nu stiu ce sa fac
va multumesc