Informatii despre diferenta obiceiurilor ortodoxe fata de cele catolice la inmormantare
In crestinism exista trei orientari: Avem crestinii ortodocsi, crestinii catolici si cei protestanti.
Fiecare dintre cele trei culturi are obiceiurile si ritualurile sale, diferite intre ele. Asa cum ritualul botezului difera la ortodocsi fata de catolici, la fel este in cazul slujbei de inmormantare, precum si in cadrul tuturor ritualurilor, insa indiferent de credinta pe care o are un crestin, acesta are nevoie de rugaciune cand paraseste aceasta lume.
Si ortodoxii si catolicii cred in acelasi Dumnezeu, insa exista diferente mari intre cele doua credinte. Intotdeauna au existat, iar de-a lungul timpului au continuat sa se accentueze. O certitudine este insa aceea ca mereu au existat si inca exista o serie de diferente, precum si asemanari intre catolicism si ortodoxism.
Cu privire la obiceiurile de inmormantare, spre deosebire de ortodoxi, catolicii cred in Purgatoriu, acel loc in care sufletele stau si asteapta sa intre in Rai, iar cei ramasi pe pamant, rude, prieteni, cunoscuti in general, se pot ruga pentru ca cel mort sa se poata mantui.
Spre deosebire de ortodocsi, la catolici nu exista parastasele, deoarece catolicii considera ca cel trecut in nefiinta a avut timp sa faca fapte bune in timpul vietii. Acestia nu cred in parastasele ce sunt facute dupa moarte deoarece, conform viziunii lor, nu exista vamile vazduhului iar judecata are loc imediat dupa moarte.
Totodata, cei credinciosi ii pot insa ajuta pe cei trecuti in nefiinta prin rugaciuni, liturghii, cat si prin post.
Si cand vine vorba de post, postul alimentar catolic difera de cel ortodox.
Catolicii practica abstinenta: se abtin de la mancarurile cu carne in zilele de vineri, practica postul ce presupune a manca fara carne, o data pe zi – pentru ziua cu care incepe Postul Pastelui si Vinerea Mare, inainte de Paste.
In rest, fiecare cretin catolic poate tine post cand si cum doreste: in zilele de miercuri si vineri, odata cu ortodocsii, inainte de Impartasanie, insa in felul lor.
Cat despre ritualurile de inmormantare religia catolica practica trei ritualuri ce difera prin locul unde se desfasoara:
- primul tip presupune desfașurarea ritualului de inmormantare, atat in casa celui care nu se mai afla printre cei vii, cat și la biserica și cimitir;
- al doilea tip presupune ca ritualul sa fie facut in capela cimitirului și, in cele din urma, la mormant;
- al treilea tip de inmormantare implica doar un moment, acela fiind in casa celui trecut in lumea de dincolo.
Cel mai obisnuit de inmormantare este cel care se realizeaza in toate cele trei locuri, in casa celui raposat, la biserica si ulterior la cimitir, aceasta presupunand patru momente principale: primirea celui plecat dintre cei vii prin rugaciune din partea comunitatii, prin jertfa euharistica dupa ce sicriul este așezat in biserica, salutul de bun-ramas cand toti cei prezenti se roaga pentru sufletul celui plecat si Liturghia Cuvantului ce are loc in momentul inmormantarii.
Asadar, ca si la inmormantarea ortodoxa, cea catolica are rugaciunile facute la casa celui trecut in nefiinta, in biserica si la cimitir. Exista si la catolici o serie de traditii si obiceiuri similare cu cele ortodoxe datorita faptului ca multe s-au practicat cu mult timp inaintea aparitiei credintei respective.
Ca si la ortodocsi, priveghiul este o necesitate si la catolici, privegherea avand loc la capela bisericii sau a cimitirului, cand cunoscutii vin sa isi ia ramas-bun aducand coroane funerare sau buchete de flori ce vor fi depuse la mormant in ziua inmormantarii.
Cînd se merge la privegherea unui catolic decedat se obi?nuie?te sã se punã.bani pe piept ca si.la ortodoxie?
La cât timp se descoperã mormântul de coroane la catolici?
La 6 sãptãmâni de la ziua decesului sau la 6 sãptãmâni de la înmormântare?
Mul?umesc!