Care este istoria si evolutia sicrielor sau coșciugelor de-a lungul timpului? Sa aflam cateva lucruri despre coșciuge si sicrie de la aparitia lor.
Cuvantul „sicriu” a avut un traseu lingvistic destul de lung, pornind inca de la prima sa atestare din anul 1380 in limba engleza sub denumirea de „cofin” denumire provenita din franceza clasica. La randul sau, acest cuvant provine din latinescul „cophinus”, care isi are originile in limba greaca prin κόφινος (kophinos) cu semnificatia simplista de cos.
Procesul de realizare a sicrielor medievale
Sicriele din Evul Mediu era realizate din lemn si o dovada a acestui lucru sta in faptul ca majoritatea s-au dezintegrat. Sicriele din plumb si piatra erau facute pentru persoanele foarte bogate si importante din vremea respectiva. Forma acestora a variat foarte mult de-a lungul timpului; initial acea forma unui alcov in forma dreptunghiulara sculptat in piatra, cu un cerc rotunjit in varf pentru cap – fiind locul potrivit pentru o persoana. Un exemplu in acest sens poate fi tipul de sicriu descoperit in cimitirul unde a fost inmormantat Richard al III-lea. Sicriul de plumb invelit intr-un sicriu mai mare de piatra continea trupul unei batrane, despre care se spunea ca ar fi un binefacator important al vremii.
Sicriele in timpul Razboiului Civil American
Desi francezii au fost primii care au inventat termenul „sicriu”, abia cand a inceput Razboiul Civil American in 1861, sicriele au fost utilizate pe scara larga. Folosindu-le pentru a transporta soldatii morti in siguranta, americanii au inceput sa produca in masa sicriul pe care il cunoastem astazi. Sicriele Razboiului Civil American au fost create in mod obisnuit din mobilier vechi din lemn.
Sicriele din timpul Epocii Victoriene
Primul muzeu al fabricii de sicrie a fost deschis in Birmingham. Fiind unul dintre cei mai faimosi producatori de sicrie din Marea Britanie, Newman Brothers Coffin Furniture Factory s-a ocupat realizarea sicrielor pentru inmormantarea persoanelor decedate. In Epoca Victoriana, inmormantarile erau un eveniment urias, pentru care se cheltuiau sume enorme de bani, inclusiv si pentru ornamentele precum manerele de alama, giulgiuri de inmormantare si ornamentele funerare.
Sicriele in contextul actual – sicriele moderne
Inmormantarile moderne sunt vazute ca o oportunitate de a comemora viata traita de persoana decedat. In prezent, peste 75% dintre oameni sunt incinerati, desi acest lucru nu este agreat de religia ortodoxa, care vizeaza in mod clar inmormantarea clasica, cea in care decedatul este ingropat crestineste in pamant.
Procesul de inmormantare si sicriul sunt o modalitate importanta de a reflecta si de a aminti despre personalitatea defunctului. Indiferent daca este vorba despre un sicriu negru lucios sau un sicriu personalizat pentru personalitatea defunctului, exista o mare varietate de optiuni disponibile pentru familii. Exista, de asemenea, un numar tot mai mare de oameni care opteaza pentru sicrie ecologice, unde ramasitele persoanei dragi vor ajuta la cresterea unui copac.
Responsabilii cu pompele funebre pun la dispozitie clientilor lor o varietate de metode prin care persoanele decedate pot fi imbalsamate, astfel incat sa se protejeze mediul inconjurator.
Sicriele pot fi confectionate din sticla, metal, lemn (plop, anin, mahon, stejar, molid, brad), existand si posibilitatea ca acestea sa fie personalizate cu anumite simboluri sau picturi reprezentative pentru defunct.
In concluzie, desi forma si materialele din care au fost realizate sicriele s-a schimbat de-a lungul timpului, un lucru important de retinut este faptul ca dintotdeauna oamenii au avut un respect fata de lumea de dincolo in care paseau persoanele lor dragi, aducand omagii pentru defunct.