Monumente funerare: tipuri si simbolistica

Pentru a-si comemora persoanele dragi, trecute in lumea celor drepti, oamenii aleg sa le aduca un omagiu prin decorarea mormantului cu monumente funerare, altele decat omniprezenta cruce funerara.

monumente cimitir

Aceste monumente pot fi intalnite in toate cimitirele din tara, mai ales la mormintele unor oameni care au reprezentat o personalitate importanta pentru societatea din care facea parte. Adesea, aceste monumente funerare pot fi realizate sub forma de inger, carte, porumbel sau alte astfel de simboluri, care au o semnificatie aparte, in religia, traditiile si obiceiurile crestine romanesti.

Ce simbolizeaza monumentele funerare?

In general, monumentele funerare sunt construite din materiale precum marmura sau granitul, care sunt cunoscute pentru o rezistenta si durabilitate mare. In acest fel, mormantul decedatului pastreaza, in amintirea acestuia, diferite momente, date sau memorii din timpul vietii, pe care cei care vin sa ii aprinda o lumanare sa si le aminteasca de fiecare data.

Simbolistica acestor monumente funerare difera, in functie de forma pe care acestea o au, dupa cum urmeaza:

1. Ingerul

Unul dintre cele mai inalnite monumente funerare este ingerul. Acesta poate fi sculptat sau gravat fie pe morminte, fie pe monumente funerare sau chiar pe crucile care strajuiesc mormintele. Este considerat mesagerul dintre oameni si Dumnezeu, motiv pentru care ingerul simbolizeza divinitatea si este amplasat astfel pentru a pazi mormintele.

De asemenea, si ipostazele in care acesta este redat au simboluri diferite. De exemplu, un inger cu aripile deschise simbolizeaza zborul sufletului spre Rai, iar unul care plange simbolizeaza durerea pe care rudele o simt din cauza unei morti timpurii. Ingerii mai pot fi reprezentati si ducand decedatul in brate, ceea ce inseamna grija pentru acesta in calatoria sa spre viata de apoi sau sufland in trompeta, simbolizand Ziua Judecatii de Apoi.

2. Porumbelul

Un alt monument funerar ce poate fi intalnit destul de des in cimitire este cel care reprezinta un porumbel. Acesta este simbolul pacii, al invierii si al inocentei. In functie de modul in care acesta este redat, poate avea diferite simbolistici: un porumbel care zboara spre cer reprezinta sufletul decedatului care urca spre cer, iar unul in coborare reprezinta trecerea in siguranta a sufletului in viata de apoi, in timp ce un porumbel cu ramura de maslin reprezinta pacea divina pe care sufletul a gasit-o in ceruri.

3. Cartea

Monumentele funerare in forma de carte au doua simbolistici principale: poate reprezenta atat „cartea vietii”, adica Biblia sau Cuvantul lui Dumnezeu, fie poate reprezenta motivul educatiei si al culturii, fiind adesea intalnit la mormintele profesorilor, scriitorilor sau altor persoane care au activat in astfel de domenii.

4. Ramura de maslin

Acest simbol poate fi regasit si individual, ca monument funerar, simbolizand pacea si intelepciunea, dar si longevitatea, maturitatea, prosperitatea si bogatia.

5. Iedera sau vita de vie

Un alt simbol care poate fi intalnit pe monumentele funerare este reprezentat fie de iedera, fie de vita de vie. Amandoua au aceeasi simbolistica, si anume prietenia, fidelitatea si nemurirea.
Prin urmare, cei care vor sa le aduca un omagiu care dureaza mult timp si sa isi aminteasca mereu de persoana draga care a decedat, pot alege un astfel de simbol care sa fie asezat sau gravat pe monumentul funerar al acesteia si care sa simbolizeze cele mai sincere sentimente pe care le au fata de aceasta.

 

Follow funeralii:

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *