Obiceiurile si traditiile stravechi au avut un impact important in fiecare cultura si societate. Fiecare eveniment important din viata omului era insotit de o multime de obiceiuri. In mod asemanator, cel mai dureros moment care este moartea nu a fost ferit de aceste practici si obiceiuri.
inmormantare romaneasca
Satul romanesc are o vasta colectie de obiceiuri stravechi de inmormantare care au fost practicate si care inca sunt prezente in ceremonia de inmormantare in zilele noastre, chiar daca sunt vechi de peste sute de ani.
Cateva din obiceiurile de inmormantare practicate in folclorul romanesc sunt uimitoare, iar unele dintre ele sunt extrem de ciudate. Practicarea obiceiurilor de inmormantare erau strans legate de credinta ca mortul si cei morti sunt intr-o continua comunicare cu lumea celor vii.
Moartea in cultura veche romaneasca este vazuta si considerata ca un drum lung.
Cei ramasi in viata au vrut sa marcheze acest moment, a trecerii spre lumea cealalta cu ajutorul obiceiurilor legate de cultul mortilor. In unele regiuni din tara, mortul era asezat pe pamant inainte de a fi pus in sicriu. Odata asezat in sicriu mortul era lasat descoperit timp de cateva zile pentru a primi vizite de ramas bun de la cei ramasi in viata. Obiceiul este denumit priveghi, un obicei prezent si in zilele noastre.
Imbracarea mortului cu haine noi era o superstitie sustinuta de ideea ca sufletul mortului este ferit de spiritele rele, fiind de nerecunoscut de catre acestea, iar el poate trece mai repede in lumea vesnica.
Jelirea, plangerea sau bocitul mortului este o traditie straveche, aceasta este o expresie a durerii.
In satul romanesc existau femei care erau chemate sa jeleasca mortul, acestea erau numite bocitoare. In unele zone, la sate acest obicei inca este prezent.
Cateva dintre obiceiurile stravechi ciudate si bizare care erau practicate la mort era priveghiul vesel sau dansul mortului.
In timpul priveghiului se faceau glume sau diferite jocuri, cel mai cunoscut era “misca mortul”. Mortul era legat cu sfoara iar in timpul priveghiului, mana mortului sau mortul era ridicat in sezut, iar acest lucru crea panica in randul celor prezenti la priveghi.
Dansul mascatilor era un alt obicei stravechi de inmormantare ce era practicat in Romania. Afara se facea un foc mare, in jurul lui dansau oameni ce purtau diferite masti care reprezentau animale sau alte fete bizare. Toata lumea prezenta era vesela, acest obicei avea menirea de a speria spiritele rele care pandeau mortul. Veselia celor prezenti oferea mortului curajul de a trece in lumea vesnica.
Un obicei de inmormantare desprins parca din legendele gotice este destrigoirea.
Aceasta traditie romaneasca bizara se practica cu regularitate in Oltenia. Obiceiul a aparut datorita numeroaselor superstitii care erau prezente la romani cu privire la stirigoi. Cei vii se temeau ca mortul se poate transforma in strigoi. Inainte de inmormantare inima mortului era intepata cu un fus, piron, ac sau andrea, prin acest procedeu se omora strigoi.
Moartea este un eveniment de neinvins, un moment trist si greu.
Noi www.funerare-ieftine.ro suntem alaturi de familia indurerata si va oferim sprijinul nostru profesional in aceste momente de doliu.