Obiceiuri stravechi de inmormantare

Obiceiurile și tradițiile străvechi au avut un impact important în fiecare cultură și societate. Fiecare eveniment important din viața omului era însoțit de o mulțime de obiceiuri. În mod asemănător, cel mai dureros moment care este moartea nu a fost ferit de aceste practici și obiceiuri.

Obiceiuri si traditii stravechi de inmormantareSatul românesc are o vastă colecție de obiceiuri străvechi de înmormântare care au fost practicate și care încă sunt prezente în ceremonia de înmormântare în zilele noastre, chiar dacă sunt vechi de peste sute de ani.

Câteva din obiceiurile de înmormântare practicate în folclorul românesc sunt uimitoare, iar unele dintre ele sunt extrem de ciudate. Practicarea obiceiurilor de înmormântare erau străns legate de credința că mortul și cei morți sunt într-o continuă comunicare cu lumea celor vii.

Moartea în cultura veche românească este văzută și considerată ca un drum lung. Cei rămași în viață au vrut să marcheze acest moment, a trecerii spre lumea cealaltă cu ajutorul obiceiurilor legate de cultul morților.

În unele regiuni din țară, mortul era așezat pe pământ înainte de a fi pus în sicriu. Odată așezat în sicriu mortul era lăsat descoperit timp de câteva zile pentru a primi vizite de rămas bun de la cei rămași în viață. Obiceiul este denumit priveghi, un obicei prezent și în zilele noastre.

Îmbrăcarea mortului cu haine noi era o superstiție susținută de ideea că sufletul mortului este ferit de spiritele rele, fiind de nerecunoscut de către acestea, iar el poate trece mai repede în lumea veșnică.

Jelirea, plângerea sau bocitul mortului este o tradiție străveche, aceasta este o expresie a durerii. În satul românesc existau femei care erau chemate să jelească mortul, acestea erau numite bocitoare. În unele zone, la sate acest obicei încă este prezent.

Câteva dintre obiceiurile străvechi ciudate și bizare care erau practicate la mort era priveghiul vesel sau dansul mortului. În timpul priveghiului se făceau glume sau diferite jocuri, cel mai cunoscut era “mișcă mortul”. Mortul era legat cu sfoară iar în timpul priveghiului, mâna mortului sau mortul era ridicat în șezut, iar acest lucru crea panică în rândul celor prezenți la priveghi.

Dansul mascaților era un alt obicei stravechi de înmormântare ce era practicat in România. Afară se făcea un foc mare, în jurul lui dansau oameni ce purtau diferite măști care reprezentau animale sau alte fețe bizare. Toată lumea prezentă era veselă, acest obicei avea menirea de a speria spiritele rele care pândeau mortul. Veselia celor prezenți oferea mortului curajul de a trece în lumea veșnică.

Un obicei de înmormântare desprins parcă din legendele gotice este destrigoirea. Această tradiție românească bizară se practica cu regularitate în Oltenia. Obiceiul a apărut datorită numeroaselor superstiții care erau prezente la români cu privire la stirigoi. Cei vii se temeau că mortul se poate transforma în strigoi. Înainte de înmormântare inima mortului era înțepată cu un fus, piron, ac sau andrea, prin acest procedeu se omora strigoi.

Moartea este un eveniment de neînvins, un moment trist și greu.

Noi www.funerare-ieftine.ro suntem alături de familia îndurerată și vă oferim sprijinul nostru profesional în aceste momente de doliu.

Această intrare a fost publicată în Noutati . Pune legătura în semnele de carte.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.