Sari la conținut
Prima pagină » Comunicare noutati » Cat este ajutorul de inmormantare? » Semnificatia crucii funerare

Semnificatia crucii funerare

Care este semnificata pe care o are crucea funerara si care este istoria acesteia?

cruce inmormantare

Orice religie are un propriu cult al mortilor, iar in ceea ce priveste religia crestina, acesta este reprezentat de crucea funerara. Crucea este elementul reprezentativ pentru religia crestina, care este prezenta in orice rugaciune si orice procesiune religioasa, indiferent de ocazia acesteia, semnul crucii fiind un ritual foarte vechi, specific religiei ortodoxe.

In ceea ce priveste procesiunea de inmormantare, de exemplu, crestinii romani au o multime de datini si ritualuri, din care face parte si crucea funerara, care initial este din lemn, iar abia apoi, la mormantul decedatului, familia ii poate pune o cruce funerara permanenta, realizata dintr-un material durabil si rezistent, adesea marmura.

Care sunt simbolistica si rolul crucii funerare?

Crucea, in sine, este simbolul tuturor crestinilor, aceasta fiind prezenta in orice etapa a procesiunii de inmormantare, dar nu numai. Partea verticala a crucii reprezinta legatura care exista intre cer si pamant, dar si aspiratiile oamenilor, iar parte orizontala reprezinta iubirea si toti crestinii din lume.

In timpul procesiunii de inmormantare, crucea de lemn insoteste decedatul in toate etapele acesteia, inca din timpul priveghiului. La plecarea cortegiului catre locul in care va avea loc inmormantarea, aceasta trebui purtata de o persoana draga a decedatului, inaintea sicriului.

Crucea de lemn este una provizorie, care va fi inlocuita la parastasul de un an cu o cruce funerara permanenta, aceasta putand fi pastrata sau eliminata din zona mormantului, dar este recomandat ca aceasta sa fie ingropata sau arsa.

In functie de zona tarii, crucea funerara are mai multe semnificatii, cum ar fi faptul ca aceasta reprezinta sprijinul decedatului in timpul procesului pentru Judecata de Apoi.

Totodata, deoarece Iisus a fost rastignit pe cruce, aceasta reprezinta pacatul si jertfa, dar si iertarea si inviere.

Care este istoria crucii crestine?

Fiecare popor si religie a avut si are particularitatile sale atat in ceea ce priveste ritualurile, cat si cultul mortilor, dar la toate este prezent, intr-un fel sau altul, semnul crucii.
Inca din perioada Greciei Antice, ritualurile de inmormantare a decedatilor trebuiau respectate, fiind considerat un lucru foarte rau pentru cei care nu permitea indeplinirea acestora. Aceasta este dovada ca foarte multe din practicile religioase, inclusiv cele legate de ceremonia de inmormantare, au origine pre-crestina. Totusi, crucea reprezinta legatura dintre cele doua lumi, lumea pamanteasca si cea cereasca.

Cum este vazuta crucea funerara in cultele religioase?

In ceea ce priveste religia Crestin Ortodoxa si cea Catolica, crucea funerara are un rol foarte important, aceasta fiind in permanenta alaturi de cosciugul decedatului.

In schimb, in cazul Protestantismului, aceasta nu este la fel de importanta pentru slujba de inmormantare Cu toate acestea, la cateva zile de la inmormantare este pusa o cruce de lemn la mormantul decedatului, care trebuie pastrata timp de un an, la fel ca in cazul religiei crestine.

O alta diferenta intre religia Crestina si cea Protestanta este forma monumentelor funerare, care la crestini are forma de cruce, in timp ce la potestanti are o forma patrata, pe care sunt gravate cruci sau alte simboluri crestine.

In concluzie, in orice religie, crucea are o simbolistica importanta, fiind intalnita la fiecare procesiune sau ritual.

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.View Author posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

servicii funerare Bucuresti

Funerare Ieftine Bulevardul 1 Decembrie 1918, Rosu, Chiajna, Judetul Ilfov

Tel: 0733863727

Formular de contact URGENTE

Preturile si tarifele sunt valabile in perioada Decembrie 2022 – Februarie 2023
Sunati WhtsApp