Semnificatia lumanarii la inmormantare

Un element care nu poate lipsi din pachetul necesar pentru o inmormantare este lumanarea, care fie este adusa de cei care vin sa isi aduca omagiul si sa isi prezinte condoleantele familiei, fie sunt oferite de familia defunctului, celor care participa la slujba de inmormantare.

lumanare inmormantare

In plus, exista o anumita lumanare care este specifica ritualului de inmormantare si care este asezata pe pieptul decedatului, unde sta pana la sfarsitul slujbei de inmormantare. Aceasta se numeste toiagul mortului.

Ce este toiagul mortului si ce semnifica acesta?

In memoria persoanei decedate se aprind multe lumanari, unele stau aprinse la capataiul acestuia in timpul priveghiului, in timp ce altele sunt aprinse de cei care vin sa isi aduca un ultim omagiu.

Exista totusi o lumare care reprezinta ea insasi un obicei specific al inmormantarii, aceasta fiind cunoscuta sub denumirea de toiag sau toiagul mortului, in unele regiuni ale tarii, cum ar fi Transilvania si Bucovina, acesta fiind cunoscut ca „privighetoare”, „lumina de stat” sau „stat”. Aceasta este astfel denumita deoarece se considera ca reprezinta toiagul pe care decedatul se spijina in calatoria din lumea cealalta.

Ceea ce o face pe aceasta lumare deosebita este atat faptul ca sta pe pieptul decedatului pe toata perioada de inainte de inmormantare, fiind aprinsa numai in anumite momente, cat mai ales faptul ca aceasta este cat statura persoanei decedate, reprezentand firul vietii pe care omul o are pe pamant. Astfel, prin arderea acesteia sunt arse toate pacatele acestuia.

De asemenea, toiagul este aprins numai in anumite momente ale zile, si anume de 3 ori pe zi – dimineata, la amiaza si seara – cand incep sa bata clopotele pentru persoana care a murit, aceasta fiind lasata sa arda numai cat timp dureaza acest moment. In plus, acesta se mai aprinde in momentul in care decedatul este scos din casa, precum si pe tot parcursul slujbei de inmormantare.

Ce alte lumanari mai sunt necesare la o inmormantare?

Atat cei care urmeaza sa mearga la o inmormantare sau la un priveghi, cat si familia decedatului, care se ocupa de organizarea procesiunii de inmormantare, au nevoie de lumanari pentru a putea indeplini toate ritualurile specifice acestui eveniment al vietii.

De obicei, persoanele care merg la priveghi sau inmormantare au cu ele doua lumanari si flori, tot in numar par. Daca florile sunt aduse in semn de omagiu, respect si regret pentru persoana care s-a stins din viata, lumanarile sunt aprinse la capataiul acesteia.

In functie de evenimentele la care se aprinde lumanarea, aceasta are semnificatii diferite, singurul punct comun fiind lumina sfanta pe care o simbolizeaza aceasta. In cazul unei inmormantari, lumanarea semnifica lumina pe care sa o aiba decedatul in drumul sau din lumea cealalta. Dar cea de-a doua lumanare aprinsa la capataiul decedatului este aprinsa pentru ingerul acestuia.

In concluzie, lumanarea reprezinta lumina adevarului si sfintenia, care ar trebui sa fie prezente in viata oricarui om. De aceea, aprinderea lumanarilor de-a lungul intregului ritual de inmormantare are rolul de a aduce lumina in viata de apoi a celui decedat, care sa ii lumineze calea spre Rai.

Follow funeralii:

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *