Sari la conținut
Prima pagină » Comunicare noutati » Cat este ajutorul de inmormantare? » Care este semnificatia si importanta postului?

Care este semnificatia si importanta postului?

Postul reprezinta o anumita perioada de timp in care nu se consuma produse de origine animala.

mancare de post pentru pomeni

mancare de post pomeni

Cei care il urmeaza o fac de cele mai multe ori din doua motive: pentru o curatare a trupului cu scopul de a obtine un plus de sanatate sau pentru  o curatare spirituala, pentru care incearca sa isi retina gandurile si faptele rele si relatiile conjugale.

Datorita originii sale divine, postul este practicat inca din cele mai vechi timpuri de mai multe popoare, avand rol de purificare si de curatare spirituala.

Semnificatia de ordin spiritual a postului

Momentele in care tinem post nu vizeaza doar abtinerea de la consumarea anumitor alimente, desi si aceasta este o parte esentiala. Insa, pe langa acest aspect, postul este insotit si de sentimentul de recunostinta pentru toti oamenii din viata noastra, dar si pentru toate evenimentele traite. Acest sentiment este unul care se pierde tot mai mult in zilele noastre intr-o negura a indiferentei, fara sa realizam cat de important este.

Cercetatorii au demonstrat ca sentimentul de recunostinta este benefic pentru procesul de autodescoperire si de gasire a pacii interioare. Pentru ca, in momentul in care ne gandim la lucrurile bune care au aparut in viata noastra si la felul in care au imbunatatit-o, suntem atrasi in mod involuntar catre o gandire pozitiva, mai echilibrata si mai armonioasa.

Pe langa sentimentul de recunostinta, postul mai este insotit si de rugaciune, moment in care ne canalizam toata energia pe indeplinirea unui anumit obiectiv important din viata noastra. Momentul rugaciunii este cel in care ne trimitem toate gandurile, grijile, temerile si dorintele catre forta divina pentru a capata curaj. Pentru a construi in noi forta de a merge inainte, indiferent de greutatile pe care le intampinam.

Ca proces final al postului, are loc si spovedania, etapa prin care persoana se purifica spiritual, fiind pregatita pentru a intra in sfanta sarbatoare. In cadrul spovedaniei, omul povesteste sincer despre momentele pacatoase din viata sa, iar preotul il ajuta sa gaseasca drumul catre izbavire.

Care sunt perioadele/zilele in care se tine post?

Dupa cum bine se stie, in calendarul ortodox sunt anumite perioade in care se tine post.

Zilele de post dintr-un an

Intr-un an se tine post in toate zilele de miercuri, exceptie facand cele notate cu harti. Acest post este tinut pentru pomenirea momentului in care Iisus Hristos a fost vandut de catre Iuda Iscarioteanul.

Se tine post in toate zilele de vineri, exceptie facand cele notate cu harti. Acest post este tinut pentru pomenirea Rastignirii Mântuitorului.

Se mai tine post si in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), la taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), la Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie).

Perioade indelungate in care se tine post

Cea mai importanta perioada de post este Postul Mare (cel marcat prin Sfintele Pasti), avand o durata de șase săptămâni inaintea Saptamanii Patimilor. Acest post pregateste corpul si sufletul de sarbatoarea Sfintelor Pasti.

O alta perioada de post este cea a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Acesta nu are o data stabila in calendar, fiind stabilit in functie de ziua Cincizecimii: isi are inceputul in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor si dureaza pana pe 28 iunie, data care simbolizeaza ajunul praznicului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Al treilea post este cel al Adormirii Maicii Domnului care incepe pe 1 august si se termina pe 14 august.

Ultimul post, cel al Nașterii Domnului, incepe pe 15 noiembrie si se termina pe 24 decembrie, adica in ziua ajunului Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. Acesta tine 40 de zile.

In concluzie, postul are origini divine si este un mijloc prin care orice om poate sa-si arate respectul si iubirea fata de ce a patimit Domnul nostru Iisus Hristos. Tot in cadrul postului, omul are posibilitatea de a cunoaste armonia si pacea sufleteasca, purificandu-si atat trupul, cat si sufletul.

Consilier pompe funebre. Suntem constienti ca trebuie sa existe oameni capabili sa va consilieze si in momentele tragice generate de o inmormantare. Sunem pregatiti sa va ajutam in orice situatie legata de inmormantarile in Bucuresti si judetul Ilfov.View Author posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

servicii funerare Bucuresti

Funerare Ieftine Bulevardul 1 Decembrie 1918, Rosu, Chiajna, Judetul Ilfov

Tel: 0733863727

Formular de contact URGENTE

Preturile si tarifele sunt valabile in perioada Decembrie 2022 – Februarie 2023
Sunati WhtsApp