Tot ce trebuie să știi despre transportul internațional și național cu frigider al decedatului.

Transportul persoanelor decedate în și din străinătate presupune o serie de formalități în ceea ce privește documentația și forma de transport a decedatului, pașaportul mortuar, autorizații și avize, îmbălsămare, certificat de îmbălsămare și transport, sicriu de zinc, valve, modalitatea de etanșare a sicriului, autospeciala funerară cu instalație de frig.

 

repatriere decedeati europaCu alte cuvinte, e nevoie de o întreagă documentație pentru ca transportul defunctului să se desfășoare conform normelor în vigoare. Însă, atunci când alegi o firmă de servicii funerare, trebuie să ai în vedere și acest serviciu de transport cu frigider al defunctului. Este foarte important acest aspect, mai ales dacă transportul se face dintr-o localitate în altă, dacă afară este foarte cald sau dacă transportul este unul internațional.

 

În cazul transportului internațional, containerul frigorific este obligatoriu și este reglementat prin lege.

Astfel, este specificat foarte clar că transportul internațional al cadavrelor umane se face pe baza unui pașaport de transport mortuar, mai ales pentru cadavrele care sunt transportate din țară în străinătate, pașaport care se eliberează  de către direcția de sănătate publică din județul unde s-a produs decesul sau exhumarea. Transportul internațional al decedatilor se va face în sicriu impermeabilizat, închis ermetic, al cărui fund este acoperit cu un strat de 5 cm grosime din materii absorbante (rumeguș, turbă sau altele asemenea), îmbibate într-o soluție dezinfectantă. Sicriul se depune într-o ladă din lemn, bine etanșeizată.

Transportul funerar internațional, pentru repatrierea decedaților, se efectuează în două moduri: aerian și terestru.

Transportul funerar terestru. În cazul în care transportul are loc pe cale terestră, repatrierea decedatului se efectuează cu mașini funerare prevăzute cu sisteme de siguranță și protectie, astfel încât persoana decedată să fie transportată în condiții adecvate până la destinația cerută de către membrii familiei. Transportul persoanei decedate se face numai într-un sicriu special,  format din sicriu de lemn și sicriu de zinc și într-un container frigorific.

De asemenea, înainte de a transporta sicriul cu corpul defunctului, familia trebuie să aibă următoarele acte: o adeverință de înhumare, certificatul de deces, un pașaport mortuar, un certificat de îmbălsămare(decedatul nu poate fi transportat dintr-o țară în alta dacă nu a fost îmbălsămat), precum și un proces verbal care să ateste faptul că sicriul este sigilat.
Transportul funerar aerian. În ceea ce privește transportul pe cale aeriană a sicriului cu corpul defunctului, lucrurile nu sunt foarte diferite de transportul pe cale terestră. Aspectele legate de îmbălsămare sunt aceleași, iar actele necesare corespund și ele sută la sută cu cele necesare transportului pe cale terestră. Singurul aspect diferit este faptul că programarea pentru o cursă aeriană trebuie să se facă cu minimum 24 de ore înainte de decolare.

 

În ceea ce privește transportul funerar național există și aici câteva reguli care trebuie îndeplinite de către firma care se ocupă de acest aspect și implicit și de către familie.

Mai întâi, trebuie menționat faptul că serviciul de transport funerar național este destinat persoanelor decedate pe teritoriul României. Cei care vor să transporte o persoană decedată dintr-un oraș în altul sau dintr-o localitate în alta, are nevoie, mai întââi de toate de câteva acte.

Printre acestea este nevoie de o adeverință de înhumare, de certificatul de deces, de certificatul de îmbălsămare, dar și de o adeverință de la Agenția de Sănătate publică a localității în care s-a produs decesul pentru a putea transporta defunctul.
Atenție, mașina folosită pentru un astfel de transport trebuie să fie autorizată și trebuie să aibă agregat frigorific. În plus, nu orice poate face un astfel de transport, ci numai persoanele autorizate. Astfel, trebuie avută mare grijă la ce firmă de servicii funerare alegi.

 

 

 

 

4 gânduri despre „Tot ce trebuie să știi despre transportul internațional și național cu frigider al decedatului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.