Pierderea unei persoane dragi este de multe ori una dintre cele mai provocatoare și emoționante momente din viața cuiva. Chiar dacă sunteți prieten apropiat, coleg sau membru al familiei, este greu să aranjezi totul pentru înmormântare de unul singur. Deseori, florile la o înmormântare sunt una dintre mai potrivite modalități de a-ți exprima regretul pentru pierderea persoanei apropiate. Așa cum florile oferite deseori persoanelor apropiate au semnificații diferite și florile funerare au propria lor însemnătate.
Ce semnificaţie au coroanele funerare
Coroanele funerare au rolul de a transmite regretul pentru pierderea unei persoane, dar şi preţuirea de care acesta s-a bucurat din partea celor pe care i-a cunoscut. În cultura greacă și romană, coroanele erau oferite ca omagiu celor care își pierdeau viața în bătălii.

Coroanele funerare erau adesea trimise eroilor naționali cazuți pe front dar, ulterior, acestea au început să fie trimise și la înmormântările persoanelor obișnuite.Nu toate religiile utilizează coroanele funerare ca un simbol al regretului pentru pierderea persoanei decedate. Astfel, dacă persoana decedată este de religie ortodoxă sau catolică, aranjamentele florale funerare (coroane, buchete sau jerbe) sunt apreciate și pot fi aduse la capelă sau la înmormântare.
În schimb, la o înmormântare evreiască, este bine de știut că florile sau coroanele funerare nu sunt acceptate. Binevenită ar putea fi o donație care poate fi considerată un tribut.
În religia budista cele mai apreciate sunt florile albe aduse la mormânt sau la înmormântare, iar florile roșii reprezintă un semn al sărăciei și nu sunt apreciate deloc.
Pentru musulmani nu este permis să se pună flori și lumânări la morminte dacă cel care le aduce nu împărtășește aceeași religie și cel mai bine este să se întrebe familia.
Florile din coroane şi însemnătatea lor
Florile sunt felul în care se onorează și se exprimă condoleanțele atunci când cineva drag trece în neființă. Trimiterea de flori reprezintă modalitatea prin care apropiații își exprimă suportul și regretul pentru pierderea suferită de către familia îndoliată. În anumite culturi florile servesc pentru a personaliza urna, sicriul, urna sau locul de înmormântare al celui decedat.
Bradul este folosit adesea pentru coroane funerare deoarece simbolizează viața veșnică, acesta rămânând verde pe tot parcursul anului. Fiecare specie de floare utilizată pentru realizarea coroanelor funerare transmite un mesaj anume împreună cu vorbele inscripționate pe panglicile care însoțesc respectivele coroane.
Care sunt cele mai populare flori funerare și care este semnificația acestora?
În aranjamentele funerare este necesar să se aleagă anumite flori pentru care a omagia amintirea celui decedat. Florile pe care le alege familia îndoliată pot influența prețul unei coroane, precum și costul final al pachetului funerar. Trebuie avut în vedere faptul că pentru bărbaţi se pot folosi anumite flori, iar pentru femei alt tip de flori. Atunci când se alege o coroană funerară trebuie avut în vedere inlcusiv vârsta celui trecut în neființă. Casele funerare profesioniste pot oferi consultanță clienţilor, astfel încât aceştia să facă alegerea potrivită. Crinii, trandafirii și orhideele (flori deschise la culoare) se pot adăuga în coroanele funerare atunci când este vorba despre o persoană în vârstă. Iar trandafirii (galbeni sau roșii), irişii, garoafele sau bujorii sunt flori utilizate în cazul unei persoane tinere.
Iată simbolistica diverselor tipuri de flori:
- Garoafele
Garoafele, accesibile la preț, semnifică iubirea, prietenia și atașamentul pentru cel care a trecut în neființă. Cele roșii sunt simbol al nevinovăției și renașterii.
- Crizantemele
Crizantemele sunt și ele des folosite în realizarea coroanelor funerare și reprezintă sinceritatea, afecțiunea și respectul pentru cel care a părăsit această lume.
- Gerbera
Este o floare care transmite snsibilitate, inocență și delicatețe. Se poate utiliza împreun ă cu garoafele sau cu anumite crizanteme.
- Irișii
Irişii sunt considerați mesagerii iubirii, conexiunea dintre spiritual și material, reprezentând legătura apropiată dintre doi oameni.
- Trandafirii
Aceștia simbolizează afecțiunea și respectul pentru cel trecut în neființă. Trandafirii albi sunt semn al purității, cei roșii ai dragostei, iar cei galbeni ai prieteniei.
- Crinii
Sunt considerați flori regale și sunt potrivite pentru coroanele funerare ale celor care au ocupat funcții importante în viață sau care au avut însemnătate mare pentru cei din comunitate. Crinii albi semnifică eleganța și noblețea, iar crinii galbeni transmit aprecierea pentru cel defunct
- Orhideele
Frumusețea delicată și rafinată face ca aceste flori să fie utilizate în realizarea unei coroane funerare oferită la înmormântarea persoanelor foarte importante, cu un rol social sau personal aparte.
- Gladiolele
Gladiolele reprezintă sinceritatea, respectul, dar și integritatea. Adaugate în coroane funerare alături de crinii imperiali, pot fi oferite la înmormântarea unei persoane respectabile și cu valoare în comunitate.
Când se îndepărtează coroanele de pe mormânt
În religia ortodoxă, coroanele funerare se pot îndepărta de pe mormânt la 40 de zile de la înmormântare, atunci când se organizează primul parastas mare și când se vizitează mormântul. Coroanele au diferite tipuri de rezistență în funcţie de anotimpul când are loc înmormântarea, dar și de tipul de flori utilizate. Vara, florile se pot usca în 2 săptămâni din cauza temperaturilor ridicate, iar în sezonul rece acestea rezistă până la 5-6 săptămâni datorită temperaturilor scăzute şi umezelii din atmosferă.
Îngrijirea mormântului se realizează de către membrii familiei celui decedat și reprezintă un semn de respect pentru cel trecut în neființă. Un mormânt îngrijit este semnul dragostei și al recunoștinței din partea familiei pentru cel decedat.
Coroanele funerare se pot depune şi la parastas
Tradiția de a depune o coroană funerară la mormântul celui decedat datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX și semnifică legătura dintre cele două lumi. Inițial, aceste coroane funerare erau realizate pentru a omagia amintirea eroilor naționali, însă ulterior acestea au fost depuse și la înmormântările persoanelor obișnuite și însoțeau pe cel trecut în neființă pe tot parcursul ceremoniei de înmormântare.
Pentru cei decedați se realizează o slujbă periodică care poartă denumirea de parastas. De obicei, membrii familiei îndoliate oferă o masă celor nevoiaşi, în special în perioada sărbătorilor. Pentru sufletul celui defunct se împarte mâncare (pachete cu diverse preparate).
În tradiția creștin- ortodoxă, coroanele funerare se pot depune şi cu ocazia parastastului. Astfel, cei prezenți aduc un omagiu celui decedat și arată că acesta nu a fost uitat. De obicei, coroanele realizate pentru parastase sunt mai modeste, însă cei care doresc pot depune şi coroane complexe şi mai mari.
Aceste informații sunt utile pentru toți care se află în astfel de situații delicate și au întrebări legat de tipul de flori pe care trebuie să le aleagă pentru coroanele funerare și legat de semnificația pe care o au acestea.