In acest articol se vor aduce in atentia celor interesati obiceiurile care sunt frecventate de ardeleni la un ritual de inmormantare.
Botezul, nunta si inmormantarea sunt cele mai importante evenimente care au loc in viata unui om, omagiate pe masura importantei lor cu ajutorul multor obiceiuri si traditii religioase, care insa pot sa difere de la o zona a tarii la alta. De exemplu, ce este obligatoriu pentru o ceremonie de inmormantare in Oltenia nu trebuie sa fie si pentru o ceremonie de inmormantare din Ardeal.
4 obiceiuri de inmormantare predominante la o inmormantare din Ardeal
1. Acoperirea oglinzilor
In Ardeal, dupa ce o persoana a murit, se acopera toate oglinzile din casa, pentru ca exista credinta ca este posibil ca sufletul sa-si vada reflexia si, din aceasta cauza, sa nu-si mai gaseasca pacea niciodata. Un alt motiv pentru care se face acest lucru este pentru ca familia, rudele si prietenii persoanei decedate sa nu riste sa vada sufletul raposatului, fiind semn de moarte.
2. Stropirea animalelor cu apa sfintita
Se crede ca animalele domestice din gospodarie, dupa ce stapanul lor a decedat, vor dori sa isi urmeze stapanul. Pentru a impiedica acest lucru sa se intample, se stropesc cu apa sfintita pentru a nu-l mai urmari. In plus, animalele (cainii, pisicile) trebuie sa fie tinute departe de cortegiul funerar, pentru ca se considera ca s-ar ascunde in ele spirite rele.
3. Inmormantarea tinerilor necasatoriti
Tinerii, care au murit si nu au apucat sa se casatoreasca, trebuie sa fie imbracati in hainele specifice ritualului nuntii, respectiv barbatii sunt imbracati in costume de miri, iar femeile in rochii de mirese. Pe sicriu se pun flori de prun, cele folosite si atunci cand se organizeaza o nunta.
4. Priveghiul
In Ardeal, cand este momentul priveghiului, tinerii se joaca leapsa, dandu-si, in gluma, palme peste cap.
Aceste obiceiuri sunt specifice zonei Ardealului, insa pot fi preluate si de alte zone ale tarii. De asemenea, in aceasta zona a tarii se mai vorbeste si despre o multime de semne care prevestesc moartea unei persoane.
Cum este prevestita moartea unei persoane in Ardeal?
In traditia localnicilor din aceasta zona anumite semne simbolizeaza si prevestesc moartea. Printre acestea se numara si: pocnirea neasteptata a diverselor obiecte din casa: mese, scaune, grinzi, oglinzi, usi.
Alte semne ale prevestirii mortii pot veni de la animalele de acasa, in momentul in care mor sau in care fug. De asemenea, semn rau este si in momentul in care urla cainele, mai ales in momentul diminetii sau al serii.
Tot din arsenalul simbolisticii mortii intra si puterea visului: daca cineva viseaza gropi, morminte, apa tulbure, lumanari stinse, oameni imbracati in vestimente negre, caderea dintilor, inseamna ca o persoana draga va muri. Se spune ca in functie de intensitatea durerii simtite la dinti, va muri o persoana apropiata. De exemplu, daca durerea este foarte mare si sangele varsat este mult, atunci va muri o persoana foarte apropiata.
Prin urmare, obiceiurile ce tin de moarte si de inmormantare pot fi diverse in functie de zona tarii si de datinile care s-au practicat din generatie in generatie, dar si semnele de prevestire a mortii sunt specifice acesteia. In mare parte, astfel de traditii sunt mentinute mai mult in cadrul rural.